English

Αντώνιος Λοΐζος (1916-1998), Καθηγητής Λιθίνων και Ξυλίνων Γεφυρών, Τοίχων Αντιστηρίξεως και Θεµελιώσεων (1956-84)

Σπούδασε Πολιτικός Μηχανικός στο ΕΜΠ και στη συνέχεια επιμορφώθηκε στην École nationale des ponts et chaussées στο Παρίσι. Εξειδικεύτηκε στην εδαφομηχανική και στη γεφυροποιία, στη Ζυρίχη και Λονδίνο. Εργάστηκε ως Μηχανικός των Ελληνικών Σιδηροδρόμων, στο Υπουργείο Συγκοινωνιών (1942-50), και έπαιξε αποφασιστικό ρόλο στην ανασυγκρότηση του σιδηροδροµικού δικτύου της χώρας. Αναγορεύθηκε διδάκτορας του ΕΜΠ το 1948, με επιβλέποντα της διατριβής του τον Καθηγητή Π. Παρασκευόπουλο. Στη συνέχεια προσελήφθη ως Επιμελητής στο ΕΜΠ. Διετέλεσε Καθηγητής Εφαρμοσμένης Μηχανικής και Τεχνικών Έργων στη Σχολή Μηχανικών Αεροπορίας (1951-62), Καθηγητής Γεφυροποιίας στη Σχολή Ευελπίδων (1956-59), καθώς και στη Σχολή Τεχνικής Εκπαίδευσης Αξιωματικών Μηχανικού. Το 1956 έγινε Καθηγητής στο ΕΜΠ της έδρας Λιθίνων και Ξυλίνων Γεφυρών, Τοίχων Αντιστηρίξεως & Θεμελιώσεων. Διετέλεσε Κοσμήτορας της Σχολής Πολιτικών Μηχανικών (1968-70 & 1973-74) και Πρύτανης του ΕΜΠ (1970-73). Ίδρυσε το Εργαστήριο Θεμελιώσεων (1962) και ήταν ο πρώτος Διευθυντής του Τομέα Γεωτεχνικής (1983). Στα συγγράμματά του περιλαμβάνονται το πεντάτομο σύγγραμμα Εδαφομηχανικής και Θεμελιώσεων και το βιβλίο του "Ξύλιναι Κατασκευαί" (1948).

Ο Αντώνιος Λοΐζος διδάσκει γεφυροποιία στην αίθουσα 12 του ισογείου του κτηρίου Γκίνη

Ο Αντώνιος Λοΐζος (δεξιά) με τον Karl von Terzaghi (κέντρο), θεωρούμενο πατέρα της εδαφομηχανικής, σε επίσκεψη του τελευταίου στο ΕΜΠ στις 20 Απριλίου 1958. Ανάμεσά τους ο Καθηγητής Δημοσθένης Πίππας, και στα αριστερά τους ο Πρύτανης Ιωάννης Χατσόπουλος και ο κ. Αντωνίου. Η φωτογραφία είναι τραβηγμένη μέσα απ' τη μνημειώδη είσοδο (απ' την Οδό Στουρνάρη) του Κτηρίου Γκίνη.


Επιμέλεια: Δ. Κουτσογιάννης, Δ. Λιάτης και Γ.-Φ. Σαργέντης, 2021. Η φωτογραφία στην αίθουσα είναι ευγενική παραχώρηση της Γεωργίας και της Χριστίνας Μαρκέτου, θυγατέρων του αποφοίτου του 1942 της Σχολής Πολιτικών Μηχανικών Δημητρίου Μαρκέτου και η φωτογραφία με τον Terzaghi προέρχεται από το αρχείο του Καθηγητή Ανδρέα Αναγνωστόπουλου με μέριμνα της καθηγήτριας Μαρίνας Πανταζίδου.