English

Αντισεισμικής Τεχνολογίας

Το Εργαστήριο Αντισεισμικής Τεχνολογίας (Ε.Α.Τ.) της Σχολής Πολιτικών Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου ιδρύθηκε το 1981, για τη μελέτη των επιπτώσεων των σεισμών και των δονήσεων στις κατασκευές. Το Εργαστήριο κατασκευάστηκε και εξοπλίστηκε με χρηματοδότηση κατά το αρχικό 20% από τα Υπουργεία Παιδείας/ Συντονισμού και στη συνέχεια κατά 80% από το ΥΠΕΧΩΔΕ. Στο Εργαστήριο βρίσκεται εγκατεστημένος σεισμικός προσομοιωτήρας έξι βαθμών ελευθερίας. Ο σεισμικός προσομοιωτήρας τέθηκε σε λειτουργία και βαθμονομήθηκε στις αρχές του 1986. Έκτοτε βρίσκεται σε πλήρη λειτουργία. Στο Εργαστήριο βρίσκεται επίσης εγκατεστημένος Τοίχος Αντίδρασης για την εκτέλεση στατικών δοκιμών διάτμησης κυρίως ανακυκλιζόμενης μορφής. Από το 1993, το Εργαστήριο αποτελεί μια από τις μεγάλες εγκαταστάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το 2000, πιστοποιήθηκε για τις παρεχόμενες υπηρεσίες Δυναμικών Σεισμικών Δοκιμών με τη χρήση του σεισμικού προσομοιωτήρα κατά ISO – 9002/1994 από την TUV CERT (TUV Austria Hellas), ενώ σήμερα εκδίδει πιστοποιητικά σύμφωνα με το πρότυπο ISO- 9001: 2000.

Το Εργαστήριο Αντισεισμικής Τεχνολογίας εκτός από τη διεξαγωγή βασικής έρευνας, παρέχει υπηρεσίες εφαρμοσμένης έρευνας όπως: έλεγχοι αντισεισμικών κατασκευών και ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού, έλεγχος και βελτίωση προϊόντων και έκδοση πιστοποιητικών καλής συμπεριφοράς έναντι σεισμικών – δυναμικών και στατικών δοκιμών, μετρήσεις δονήσεων στο πεδίο, εκτίμηση σεισμικής τρωτότητας κατασκευών, σύνταξη προδιαγραφών για αντισεισμικές κατασκευές, σύνταξη μικροζωνικών μελετών, εντοπισμός βλαβών σε κατασκευές και μελέτες αποκατάστασης. Πιο συγκεκριμένα τα Εργαστήριο Αντισεισμικής Τεχνολογίας παρέχει τις ακόλουθες υπηρεσίες:

• Έκδοση πιστοποιητικών δυναμικών σεισμικών δοκιμών σε πάσης φύσεως δομικά συστήματα (προκατασκευασμένα κτίρια, σεισμική μόνωση κτιρίων, συστήματα αποθήκευσης αγαθών, διατάξεις για στήριξη αρχαιολογικών εκθεμάτων), υλικά (τούβλο, οπλισμένο σκυρόδεμα, ξύλο, πέτρα), ηλεκτρονικό, μηχανολογικό και ηλεκτρολογικό εξοπλισμό (μετασχηματιστές υψηλής τάσεως, ακροδέκτες, διακόπτες, κτλ.)

• Στατικές δοκιμές με τη χρήση του Τοίχου Αντίδρασης του Εργαστηρίου.

• Επί τόπου μετρήσεις δονήσεων στο πεδίο σε πάσης φύσεως κατασκευές, στο έδαφος σε μηχανήματα κτλ., επεξεργασία καταγραφών, εξαγωγή συμπερασμάτων ως προς τα δυναμικά χαρακτηριστικά.

• Επί τόπου μετρήσεις αντοχής κατασκευών, συμπεριλαμβανομένων και του σχεδιασμού των πειραματικών διατάξεων και των συστημάτων συλλογής και καταγραφής δεδομένων.

• Εγκατάσταση συστημάτων ενόργανης παρακολούθησης (τάσεων και παραμορφώσεων) στο έδαφος και σε κατασκευές.

• Μελέτες της συμπεριφοράς κατασκευών σε σεισμούς και σε δυναμικές καταπονήσεις με τη χρήση μαθηματικών προσομοιωμάτων, αναλυτικών μεθόδων και προγραμμάτων Η/Υ.

• Μαθήματα προστασίας έναντι σεισμού σε μαθητές Μέσης, Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης καθώς και σε ομάδες εθελοντών του ΟΑΣΠ, στο Αστυνομικό και Πυροσβεστικό Σώμα, Τοπική Αυτοδιοίκηση, κ.τ.λ..

Η διαδικασία των δοκιμών που ακολουθείται είναι σύμφωνη με διεθνείς προδιαγραφές, ανάλογα με τις επιθυμίες του πελάτη όπως η προδιαγραφή IEEE 693-1997, “Recommended Practices for Seismic Design of Substations”, IEEE Power Energy Society. Σε κάθε μια δοκιμή είναι παρόντες τόσο οι αρμόδιοι ερευνητές μηχανικοί της κατασκευάστριας εταιρείας, όσο και οι αντίστοιχοι του ιδιοκτήτη, όπως και εξειδικευμένοι ελεγκτές μηχανικοί από τις επιλεγείσες από τους ιδιοκτήτες ασφαλιστικές εταιρείες.

Ιστοσελίδα: http://lee.civil.ntua.gr/
Μέλη: