Ελληνικά

Ανακήρυξη του Ευπαλίνειου Όρυγματος ως Ιστορικού Τοπόσημου Τεχνολογίας Πολιτικού Μηχανικού

Στην Σάμο στις 29/10/2017 πραγματοποιήθηκε η τελετή ανακήρυξης του Ευπαλινείου Ορύγματος ως Διεθνούς Ιστορικού Τοπόσημου Τεχνολογίας Πολιτικού Μηχανικού (“International Historic Civil Engineering Landmark”) παρουσία των συντελεστών αυτής της πρωτοβουλίας.

Στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο της Σάμου έγινε αναφορά στη θαυμαστή εφαρμογή γεωμετρίας, τοπογραφίας, γεωλογίας και υδραυλικής του πρώτου στην ιστορία "αμφίστομου" υδραγωγείου. Η σχετική πρόταση ανακήρυξης ήταν πρωτοβουλία της Διεθνούς Περιφέρειας της Αμερικανικής Ένωσης Πολιτικών Μηχανικών (American Society of Civil Engineers -- ASCE) με επισπεύδοντα τον τέως Διευθυντή της εν λόγω Περιφέρειας Κώστα Μέμο, Ομότιμο Καθηγητή της Σχολής, ο οποίος ήταν ο συντονιστής της εκδήλωσης και αναφέρθηκε εν συντομία στο ιστορικό της ανακήρυξης.

Χαιρετισμούς απηύθυναν ο δήμαρχος Σάμου, ο Βουλευτής του νομού, ο Aντιπεριφερειάρχης, ο Κοσμήτορας της Σχολής Πολ. Μηχανικών ΕΜΠ, η εκπρόσωπος του ΣΠΜΕ, ο πρώην Νομάρχης Σάμου, ενώ την εκδήλωση άνοιξε η υπουργός Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου. Κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης ήταν ο Hermann Kienast, αντεπιστέλλον μέλος της Ακαδημίας Αθηνών, ο οποίος αφιέρωσε πολλά χρόνια της ζωής του για την ανάδειξη αυτού του μνημείου. Αναφέρθηκε στην ιστορία του ορύγματος, την χρονική διάρκεια και τον τρόπο κατασκευής του υδραγωγείου, και τόνισε ότι πρόκειται για το πλέον διατηρημένο αρχαϊκό μνημείο σε όλη την Ελλάδα. Το μνημείο διατηρήθηκε σε εξαιρετική κατάσταση 2500 χιλιάδες χρόνια και δεν θα πρέπει να θυσιαστεί στο βωμό του τουρισμού, όπως δήλωσε με έμφαση. Μίλησαν ακόμη ο Mark Kozak-Holland και ο Δημοσθένης Σβολόπουλος του Υπουργείου Πολιτισμού.

Αμέσως μετά την εκδήλωση όλοι κατευθύνθηκαν στην νότια είσοδο του Ευπαλινείου όπου ο κ. Elias Sayah, Governor, International Region, ASCE, έκανε τα αποκαλυπτήρια της πλάκας που χαρακτηρίζει το μνημείο ως διεθνές ιστορικό τοπόσημο ενώ οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να διασχίσουν την "μικρή διαδρομή" εντός του Oρύγματος. Ο πρόεδρος του Ελληνικού τμήματος της ASCE, Παναγιώτης Χατζηπάνος, έδωσε αναμνηστικά μετάλλια, ενώ ακολούθησε συζήτηση με τον Αθανάσιο Ταμπακόπουλο, εκπρόσωπο του αναδόχου των έργων ανάδειξης Ορύγματος, ο οποίος απάντησε σε ερωτήσεις του κοινού σχετικά με το αρχαίο υδραγωγείο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από τα 270 έργα-τοπόσημα που έχουν χαρακτηριστεί από την ASCE, τέσσερα έχουν κατασκευασθεί κατά την προ Χριστού εποχή και το Ευπαλίνειο Όρυγμα είναι το δεύτερο αρχαιότερο από αυτά.

Attached files

1 year, 8 months ago. 13:37:06, 04-11-2017.