English

Επιθεώρηση φράγματος Damte, Αιθιοπία, Μάιος 2018

Το 2001, με την εργασία της τότε μεταπτυχιακής φοιτήτριας της Σχολής Πολιτικών Μηχανικών ΕΜΠ Ευγενίας Αραπάκη (βλ. παρακάτω σύνδεσμο) ξεκίνησε μια προσπάθεια κατασκευής του μικρού αρδευτικού φράγματος Damte, στη νοτιοδυτική Αιθιοπία, ως πιλοτικού έργου για την αντιμετώπιση των εκτεταμένων προβλημάτων ξηρασίας στην Αιθιοπία. Η προσπάθεια τελεσφόρησε (το 2006), με πλήρη χρηματοδότηση του έργου από ελληνικές πηγές και με συμμετοχή και άλλων φοιτητών και καθηγητών της Σχολής.

Τώρα η τελειόφοιτη φοιτήτρια της Σχολής Ιωάννα Κουκή εκπονεί διπλωματική εργασία σχετικά με την αποτίμηση της φράγματος. Μεταξύ 8/5 και 14/5/2018, πραγματοποιήθηκε αποστολή της Σχολής στην περιοχή με την εν λόγω φοιτήτρια και το μέλος ΕΔΙΠ Δρ. Χαρη Σαρόγλου. Η αποστολή έγινε δυνατή χάρη στη υποστήριξη και οργάνωση της Επίτιμης Προξένου της Αιθιοπίας στην Ελλάδα Τερίνας Αρμενάκη, η οποία κατάφερε να βρει και χορηγούς για την αποστολή. (Η Σχολή δεν συνέβαλε οικονομικά). Σκοπός της επίσκεψης ήταν η επιθεώρηση της σημερινής κατάστασης για την αποτίμηση της λειτουργίας του φράγματος και την επισήμανση τυχόν προβλημάτων.

Το μικρής κλίμακας, αλλά μεγάλης σημασίας φράγμα Damte, είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα της ευεργετικής επίδρασης που μπορούν να έχουν τα έργα του πολιτικού μηχανικού στις συνθήκες ζωής των ανθρώπων και τοπικών κοινωνιών.

Συνημμένα αρχεία

  • Φωτογραφία 1 (452,3 KB): Γενική άποψη του αρδευτικού φράγματος Damte από την κατάντη πλευρά του.
  • Φωτογραφία 2 (181,5 KB): Ο Δρ. Χ. Σαρόγλου, μέλος ΕΔΙΠ της Σχολής Πολιτικών Μηχανικών και η κα. Ιωάννα Κουκή, τελειόφοιτη της Σχολής, ανάμεσα σε κατοίκους της περιοχής.
  • Φωτογραφία 3 (447,5 KB): Συνάντηση της αποστολής του ΕΜΠ με τους κατοίκους της περιοχής που έχουν ωφεληθεί από τη λειτουργία του φράγματος.

πριν από 5 χρόνια, 10 μήνες. 15:28:18, 17-5-2018.