English

Εκπαιδευτική Εκδρομή στο πλαίσιο του μαθήματος «Τεχνική Γεωλογία»

Στο πλαίσιο του μαθήματος "Τεχνική Γεωλογία" πραγματοποιήθηκε εκπαιδευτική εκδρομή το Σάββατο 13/11 σε υπό κατασκευή έργα οδοποιίας του Αυτοκινητοδρόμου Κεντρικής Ελλάδος (Ε65).

Ειδικότερα, έγιναν τεχνικές επισκέψεις στην υπό κατασκευή Σήραγγα Όρθρυος (~3χλμ) αλλά και σε θέσεις ανοικτής οδοποιίας (θέματα κατολισθήσεων, ευστάθειας και μέτρα αντιστήριξης τεχνητών ορυγμάτων και θεμελίωσης επιχωμάτων).

Σημειώνεται ότι το γεωλογικό περιβάλλον (εδώ αποτελείται από ηφαιστειοιζηματογενείς και οφιολιθικές σειρές πετρωμάτων) μέσα και πάνω στο οποίο κατασκευάζονται τα έργα αυτά είναι ιδιαίτερα δύσκολο γεωτεχνικά.

Οι φοιτητές ακολούθησαν με μεγάλο ενδιαφέρον και συνεργάστηκαν εξαιρετικά με τους διδάσκοντες τα θέματα που τους αναπτύχθηκαν. Εκτός από το μικρό ενημερωτικό τεύχος που δόθηκε στους φοιτητές και τα μαθήματα που έγιναν επιτόπου στα έργα, δουλέψαμε και 3 ασκήσεις σε θέματα γεωτεχνικής συμπεριφοράς βραχομαζών και μέτρων υποστήριξης σε σήραγγες αλλά και εκτίμησης μετακίνησης σε περιβάλλον ενεργών ρηγμάτων.

Στην επίσκεψη συμμετείχαν προπτυχιακοί φοιτητές του 4ου και 5ου έτους Πολιτικών Μηχανικών του ΕΜΠ που έχουν ή είχαν επιλέξει το μάθημα Τεχνικής Γεωλογίας (και δεν μπόρεσαν να πάνε πέρσι αντίστοιχη εκδρομή).

Υπεύθυνος της εκδρομής ήταν ο Επ. Καθηγητής Β. Π. Μαρίνος ενώ στην εκδρομή συμμετείχε και ο Καθηγητής Γ. Μπουκοβάλας.

Ευχαριστούμε τους διδάκτορες του Τομέα Γεωτεχνικής Δ. Γεωργίου και Ι. Τσιάπα που βοήθησαν στην εκτέλεση της εκδρομής αλλά και για τις όμορφες φωτογραφίες που διέθεσαν.

Θερμές ευχαριστίες στην εταιρεία ΤΕΡΝΑ Α.Ε. για την ευγενική χορηγία της και τη δυνατότητα επίσκεψης στα υπό κατασκευή έργα της.

Η εκδρομή πραγματοποιήθηκε ακολουθώντας το υγειονομικό πρωτόκολλο προστασίας έναντι της διασποράς του ιού Covid-19.

Συνημμένα αρχεία

πριν από 2 χρόνια, 5 μήνες. 09:53:46, 19-11-2021.