Ο Γιώργος Γιαννής είναι Καθηγητής και Διευθυντής του Τομέα Μεταφορών και Συγκοινωνιακής Υποδομής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ). Είναι επικεφαλής του Παρατηρητηρίου Οδικής Ασφάλειας του ΕΜΠ, ενός Κέντρου Αριστείας Έρευνας και Καινοτομίας με παγκόσμια αναγνώριση για την πολύτιμη συμβολή του στην ασφαλέστερη κινητικότητα για όλους, στην Ελλάδα, στην Ευρώπη και παγκοσμίως.
Έχει μία βαθιά και ευρεία γνώση της δυναμικής του τομέα των μεταφορών, μέσα από την ενεργό συμμετοχή του για περισσότερα από 30 έτη, ως μηχανικός, πανεπιστημιακός, σύμβουλος συγκοινωνιολόγος, εκπρόσωπος επιστημονικών φορέων και της Πολιτείας και εκπρόσωπος της Πολιτείας, σε όλα τα αντικείμενα του τομέα των μεταφορών και της συγκοινωνιακής υποδομής σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, με ιδιαίτερη έμφαση στη Διαχείριση και Ανάλυση Δεδομένων. Έχει συμβάλει ενεργά σε πάνω από 315 έργα και μελέτες και σε αρκετές επιστημονικές επιτροπές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και άλλων Διεθνών Οργανισμών (UNECE, OECD, WHO, World Bank, EIB, CEDR, ERF, IRF, PIARC, UITP, ETSC, ECTRI, WCTR, TRB). Έχει δημοσιεύσει 870 επιστημονικές εργασίες (246 σε επιστημονικά περιοδικά) που αναφέρονται ευρέως σε όλο τον κόσμο.
Στην παρούσα φάση, τρέχει 30 Μαραθώνιους σε 30 μήνες προκειμένου να προωθήσει ενεργά την υιοθέτηση του ορίου ταχύτητας των 30km/h σε όσο το δυνατόν περισσότερες πόλεις παγκοσμίως, ως βασική πολιτική για πιο ασφαλείς, βιώσιμες και πράσινες πόλεις.
Εκπαίδευση
Διδασκαλία στη Σχολή Πολιτικών Μηχανικών ΕΜΠ: Κυκλοφοριακή Τεχνική, Οδική Ασφάλεια, Διαχείριση Κυκλοφορίας, Λειτουργία Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, Μεταφορές και Περιβάλλον.
Επίβλεψη 166 Διπλωματικών Εργασιών, 23 Διδακτορικών Διατριβών και 10 Μεταδιδακτορικών Ερευνών. Συμμετοχή στην επιτροπή επίβλεψης (53) και εξέτασης (48) Διδακτορικών Διατριβών.
Μέλος 139 Εκλεκτορικών Σωμάτων για εκλογή μελών ΔΕΠ του ΕΜΠ στην Ελλάδα και παγκοσμίως και 40 Πανεπιστημιακών Επιτροπών και Οργάνων.
Επισκέπτης Καθηγητής στην Ecole Nationale des Ponts et Chaussées, Paris, στο Πανεπιστήμιο του Loughborough, Ηνωμένο Βασίλειο, και στο Πανεπιστήμιο του Hasselt, Βέλγιο.
Έρευνα
Συμμετοχή σε 170 ερευνητικά έργα στο αντικείμενο των μεταφορών και της συγκοινωνιακής υποδομής, από τα οποία τα 140 ερευνητικά έργα εκπονήθηκαν ή εκπονούνται από τον Τομέα Μεταφορών και Συγκοινωνιακής Υποδομής της Σχολής Πολιτικών Μηχανικών του ΕΜΠ. 73 από τα έργα αυτά ανατέθηκαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, 16 έργα από άλλους Διεθνείς Οργανισμούς (UN-ECE, WHO, EIB, World Bank, ITF, CEDR) και 81 έργα από Ελληνικές Αρχές. Επιστημονικός Υπεύθυνος σε 84 ερευνητικά έργα (44 από Διεθνείς Οργανισμούς) και Κύριος ή Βασικός Ερευνητής σε άλλα 36 ερευνητικά έργα.
Δημοσιεύσεις
Ένα σύνολο 842 δημοσιευμένων επιστημονικών εργασιών στον τομέα των μεταφορών και συγκοινωνιακής υποδομής: 244 εργασίες σε επιστημονικά περιοδικά με κριτές, 28 εργασίες σε επιστημονικά περιοδικά πρακτικών συνεδρίων, 547 εργασίες σε πρακτικά συνεδρίων (481 με κρίση της εργασίας, 482 σε διεθνή συνέδρια και 23 μετά από πρόσκληση) και 23 μονογραφίες και κεφάλαια σε βιβλία, καθώς και 6 διδακτικά βοηθήματα, σε 550 από τις οποίες γίνονται περισσότερες από 10.000 ετεροαναφορές (i10-index: google scholar: 185, h-index: google scholar: 50, scopus: 37).
Επιστημονικά
Μέλος 159 επιστημονικών οργανισμών και επιτροπών Διεθνώς (106) και στην Ελλάδα (53). Αξιολογητής ερευνητικών έργων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, των Ηνωμένων Πολιτειών, της Παγκόσμιας Τράπεζας και Ερευνητικών Αρχών σε 26 κράτη (75 Οργανισμοί και Προγράμματα). Αναπληρωτής Εκδότης (3), Επισκέπτης Εκδότης (10) και Μέλος της συντακτικής επιτροπής επιστημονικών περιοδικών (10), Κριτής εργασιών προς δημοσίευση σε επιστημονικά περιοδικά (219) και συνέδρια (141), Μέλος της επιστημονικής επιτροπής (80) και της οργανωτικής επιτροπής (21) συνεδρίων. Πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Συγκοινωνιολόγων (2000 – 2003). Διακριθείς με 19 διεθνή επιστημονικά βραβεία, ανάμεσα στα οποία το Βραβείο ανώτερου ερευνητή TRAVisions της Ευρωπαικής Ένωσης και η ανώτατη τιμητική διάκριση του Τάγματος του Ακαδημαϊκού Φοίνικα της Γαλλικής Δημοκρατίας και το βραβείο “Francqui Chair” των Βελγικών Πανεπιστημίων.
Συνέδρια
Συμμετοχή σε 614 επιστημονικά συνέδρια και ημερίδες, 440 διεθνή και 174 εθνικά, στην Αθήνα (232), σε άλλες πόλεις της Ελλάδας (43), στο εξωτερικό (228) και διαδικτυακά (111), με προεδρεία συνεδρίασης σε 74 από αυτά τα συνέδρια και με χαιρετισμό σε άλλα 26 συνέδρια. Παρουσίαση σε αυτά τα συνέδρια και ημερίδες 572 επιστημονικών εργασιών που δημοσιεύτηκαν στα πρακτικά και 639 ακόμη επιστημονικών παρουσιάσεων. 282 εργασίες ή παρουσιάσεις ήταν μετά από πρόσκληση.
Έργα – Μελέτες
Συμμετοχή σε 143 έργα και μελέτες στον τομέα των μεταφορών και της συγκοινωνιακής υποδομής, για λογαριασμό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και άλλων Διεθνών Οργανισμών (38) Δημόσιων Οργανισμών και άλλων φορέων στην Ελλάδα (90) και παγκοσμίως (15). Σύμβουλος σε θέματα οδικής ασφάλειας στη Γενική Διεύθυνση Μεταφορών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (1991 – 2002) και Πρόεδρος του ΔΣ της Αττικό Μετρό ΑΕ, του Κρατικού Οργανισμού που είναι υπεύθυνος για την κατασκευή του Μετρό της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης (2004-2010).