­
Ιστορία της Σχολής - Σχολή Πολιτικών Μηχανικών

Σύντομο Ιστορικό της Σχολής


Η ιστορία της Σχολής Πολιτικών Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ) συνυφαίνεται αυτήν του Ιδρύματος αλλά και της χώρας. Το Πολυτεχνείο ξεκίνησε το 1836 (31 Δεκεμβρίου 1836 με το παλιό ημερολόγιο ή 12 Ιανουαρίου 1837 με το νέο ημερολόγιο) ως ένα ταπεινό σχολείο για τεχνίτες, το «Σχολείον των Τεχνών», με μαθητές ηλικίας από 8 έως 40 ετών και με επικρατέστερες τις ηλικίες 11-15 ετών. Είναι σαφές ότι, στα πρώτα στάδιά του, το Πολυτεχνείο, όπως και τότε ονομαζόταν λαϊκά το «Σχολείον», δεν ήταν πανεπιστήμιο, ενώ την ευθύνη για τις υποδομές της χώρας είχε το στρατιωτικό σώμα του μηχανικού και μηχανικοί θεωρούνταν οι απόφοιτοι της στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων του κλάδου μηχανικού.

Το έμβλημα του ΕΜΠ φιλοτεχνημένο το 1954 από τον Νίκο Χατζηκυριάκο – Γκίκα. To ΑΩΛϜ είναι το έτος ίδρυσης του πολυτεχνείου (1836 — προσοχή, το τελευταίο γράμμα είναι δίγαμμα και όχι Ε, όπως έχει παραχαραχτεί σε πολλές μετέπειτα εκδόσεις του εμβλήματος). Ο Προμηθέας-Πυρφόρος συμβολίζει τη δημιουργία της γνώσης και της τεχνολογίας, και τον πόλεμο στην αμάθεια και στον σκοταδισμό. (Σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία, ο Τιτάνας Προμηθέας, γιος του Ιαπετού και πατέρας του Δευκαλίωνα, χάρισε στους ανθρώπους τη φωτιά, όπως επίσης τις Επιστήμες και τα Γράμματα, κρυφά απ’ τους θεούς).

PyrforosColour1

Ο πρώτος σταθμός στη σταδιακή ανέλιξη του «Σχολείου» σε ανώτατο τεχνολογικό ίδρυμα είναι το 1887, όταν μετονομάζεται σε «Σχολείον των Βιομηχάνων Τεχνών» και ιδρύεται η Σχολή Πολιτικών Μηχανικών, η πρώτη σχολή μηχανικών στην ιστορία της χώρας, αλλά και η μητέρα όλων των άλλων σχολών του Πολυτεχνείου.

Το έμβλημα της Σχολής Πολιτικών Μηχανικών φιλοτεχνημένο από τον Νίκο Χατζηκυριάκο – Γκίκα).

Το 1890 η Σχολή θα βγάλει τους πρώτους 13 διπλωματούχους της.

Το 1914 θα ακολουθήσει η μετονομασία του Ιδρύματος σε Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και η αναδιοργάνωση της Σχολής Πολιτικών Μηχανικών.

EmblemeChatzikGikas2

Το 1977 έγινε βασική αναδιοργάνωση του προγράμματος σπουδών της Σχολής με την εισαγωγή πολλών νέων μαθημάτων και την ανάπτυξη τριών κατευθύνσεων σπουδών: Δομοστατικού Μηχανικού, Υδραυλικού Μηχανικού και Συγκοινωνιολόγου Μηχανικού. (Αργότερα, το 2004, προστέθηκε και η τέταρτη κατεύθυνση σπουδών του Γεωτεχνικού Μηχανικού).

Το 1982 ο νόμος-πλαίσιο 1268 άλλαξε ολοκληρωτικά το τοπίο στην ανώτατη εκπαίδευση με την κατάργηση των καθηγητικών εδρών, την εισαγωγή των Τομέων και την καθιέρωση βαθμίδων καθηγητών και διαδικασιών εξέλιξης τους. Η Σχολή απέκτησε νέα δυναμική, ιδίως στον τομέα της έρευνας που της έδωσε διεθνή αναγνώριση.

Η επόμενη τομή πραγματοποιήθηκε το 1998, με τη εισαγωγή των Διατμηματικών Προγραμμάτων Μεταπτυχιακών Σπουδών στο ΕΜΠ. Η Σχολή Πολιτικών Μηχανικών ανέλαβε την οργάνωση και τον συντονισμό δύο από αυτά: «Επιστήμη και Τεχνολογία Υδατικών Πόρων» και «Δομοστατικός Σχεδιασμός και Ανάλυση των Κατασκευών»

Πρώτη Περίοδος (1887-1914)

Αναδιοργάνωση της Σχολής (1914-17)

Περίοδος μεσοπολέμου και πολέμου (1917-1945)

Μεταπολεμική περίοδος (1945-1982)

Πρόσφατη Περίοδος (1982 μέχρι σήμερα)