English

Κωνσταντίνος Μητσόπουλος (1844-1911), Καθηγητής Ορυκτολογίας (1885-1910)

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Πάτρα, όπου και έκανε τις εγκύκλιες σπουδές του. Το 1868 αναγορεύτηκε διδάκτορας στο Εθνικό Πανεπιστήμιο, ο πρώτος διδάκτορας φυσικών επιστημών. Στο διάστημα 1868-1874 ως υπότροφος του Εθνικού Πανεπιστημίου, μετέβη για σπουδές στο Freiburg της Γερμανίας, όπου ειδικεύτηκε στη γεωλογία, ορυκτολογία, φυσική, χημεία, πυροχημεία, μεταλλευτική, μεταλλουργία, γεωδαισία, μηχανουργία και μεταλλευτικό δίκαιο.

Στο διάστημα 1875-80 διετέλεσε έκτακτος καθηγητής της Γεωλογίας - Ορυκτολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και στη συνέχεια τακτικός καθηγητής. Στο διάστημα 1889-1901 διετέλεσε Κοσμήτορας, Συγκλητικός και Πρύτανης στο Εθνικό Πανεπιστήμιο. Στο διάστημα 1885-1910 ήταν καθηγητής Γεωλογίας και Ορυκτολογίας στο Πολυτεχνείο (τότε Σχολείο των Βιομηχάνων Τεχνών), ενώ από το 1902 μέχρι το 1910 ήταν Διευθυντής του (θέση αντίστοιχη αυτής του Πρύτανη). Το 1878 είχε συντάξει υπόμνημα για την προαγωγή του πολυτεχνείου σε πανεπιστημιακό ίδρυμα με το όνομα «Μετσόβιος Πολυτεχνική Ακαδημία», η οποία θα ήταν ισότιμη προς το Εθνικό Πανεπιστήμιο· το όνομα αυτό δεν δόθηκε ποτέ, αλλά το 1887, έτος ίδρυσης της Σχολής Πολιτικών Μηχανικών, έγινε ένα αποφασιστικό βήμα στην κατεύθυνση αυτή, που ολοκληρώθηκε το 1914 με τη θεσμοθέτηση του ονόματος «Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο» και της ισοτιμίας του με το Εθνικό Πανεπιστήμιο.

Διακρίθηκε ως επιστήμων, ως δάσκαλος, και ως συγγραφέας. Δημοσίευσε πολλά συγγράμματα όπως: «Η γεωλογική διαμόρφωση του Ελληνικού εδάφους», «Η φυσική γεωγραφία της Θράκης» «Η γεωλογική ιστορία της Ελληνικής χώρας» «Στοιχεία Ορυκτολογίας» «Στοιχεία Γεωλογίας- ηφαιστειοχημικές έρευνες Albert Brun» κ.ά. Επί τριετία εξέδιδε το περιοδικό «Προμηθεύς» με στόχο τη διάδοση των φυσικών και εφαρμοσμένων επιστημών. Πέθανε στην Αθήνα.


Το λιθόγραφο σύγγραμμα Χωρομετρία του Λαζαρίμου (αναδημοσιευμένο από το λεύκωμα «Το Πολυτεχνείον Ευγνωμονούν» του ΤΕΕ και ΕΜΠ το 2007).

Επιμέλεια: Δ. Κουτσογιάννης, Δ. Λιάτης και Γ.-Φ. Σαργέντης, 2021. Πηγές: (1) Ν.Κιτσίκης & Ε.Κοκκινόπουλος, Το Εθνικόν Μετσόβιον Πολυτεχνείον, (2) Λεύκωμα «Το Πολυτεχνείον Ευγνωμονούν», ΤΕΕ και ΕΜΠ, 2007.