English

Τελευταία νέα

International Seminar on Roads, Bridges and Tunnels (ISRBT2018), 9-15 November 2018 Thessaloniki 21-5-2018

Συνημμένο αρχείο


Ευχαριστίες σε φοιτητές, καθηγητές και λοιπό προσωπικό για τη λειτουργία των διδακτηρίων 21-5-2018

Για πολλούς λόγους, κυριότεροι απ' τους οποίους είναι η εξαιρετικά ελλειμματική χρηματοδότηση και η διοικητική "μεταρρύθμιση" που έχει παραλύσει τη δυνατότητα απορρόφησης και των λιγοστών χρημάτων που διαθέτει ο κρατικός προϋπολογισμός, οι υποδομές της Σχολής οδηγούνται σε κατάρρευση.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τις ισχύουσες ρυθμίσεις η αποκατάσταση των ζημιών δεν είναι αρμοδιότητα της Σχολής, αλλά της Κεντρικής Διοίκησης του ΕΜΠ. Η Σχολή δεν διαθέτει ούτε Τεχνική Υπηρεσία, ούτε δικαίωμα επέμβασης σε κτηριακά θέματα.

Το αμφιθέατρο της Σχολής, τρεις μήνες μετά τη ζημιά, δεν έχει επιδιορθωθεί. Οι πίνακες στις αίθουσες δεν έχουν επιδιορθωθεί επί μήνες. Το ρολό ελέγχου της πρόσβασης έχει χαλάσει εδώ και μια βδομάδα και δεν αποκαταστάθηκε.

Εκφράζω τις προσωπικές μου ευχαριστίες σε όσους συναδέλφους και φοιτητές ανοίγουν κάθε πρωί το ρολό με τη δύναμη των χεριών τους, έτσι ώστε να λειτουργούν τα διδακτήρια και να γίνονται μαθήματα,

Δ. Κουτσογιάννης


Απολογία για την αναστάτωση του προγράμματος των εξετάσεων 20-5-2018

Εδώ και δύο χρόνια προσπαθήσαμε, με επιτυχία, να ανακοινώνουμε τα προγράμματα των μαθημάτων και των εξετάσεων απ' την αρχή του ακαδημαϊκού έτους. Ήδη έχουμε ανακοινώσει προσχέδιο προγράμματος μαθημάτων του 2018-19 που θα οριστικοποιηθεί σύντομα, μετά τον ορισμό των διδασκόντων.

Πρόσφατα η Γραμματεία της Σχολής, στον υπερβάλλοντα ζήλο της να ικανοποιήσει αιτήματα φοιτητών και διδασκόντων, ανακοίνωσε αλλαγές στο πρόγραμμα των εξετάσεων. Αναγνωρίζω τη ανεκτίμητη προσφορά της Γραμματείας στη λειτουργία της Σχολής (βλ. και σχετικό άρθρο στον σύνδεσμο παρακάτω). Όμως, εν προκειμένω διαπιστώνω ότι έγινε λάθος και προκλήθηκε αναστάτωση. Δικαίως διαμαρτύρονται φοιτητές που είχαν σχεδιάσει τις δραστηριότητές τους σύμφωνα με το ανακοινωμένο πρόγραμμα (π.χ. είχαν βγάλει αεροπορικά εισιτήρια σε ημερομηνίες ασύμβατες με το τροποποιημένο πρόγραμμα). Δικαίως άλλοι φοιτητές ζητούν κι άλλες αλλαγές.

Ελπίζω η αναστάτωση να μας κάνει όλους να καταλάβουμε ότι δεν αποτελούν ορθολογική πρακτική οι αλλαγές της τελευταίας στιγμής και ότι δημιουργούν περισσότερα προβλήματα απ' όσα υποτίθεται πως λύνουν. Έτσι, δεν θα επαναλάβουμε παρόμοιες κακές πρακτικές στο μέλλον.

Για το συγκεκριμένο συμβάν αναλαμβάνω προσωπικά την ευθύνη που δεν το απέτρεψα και απολογούμαι.

Δ. Κουτσογιάννης


Αναξιοποίητο δυναμικό; Αναγνωρίζοντας την προσφορά της Γραμματέως 20-5-2018

Απόσπασμα από το συνημμένο κείμενο:

Σκεφτείτε τους διοικητικούς υπαλλήλους σε μια Γραμματεία Τμήματος ή Γραμματεία Τομέα, που θα τους λέμε Γραμματείς στο υπόλοιπο άρθρο και, στον ενικό, η Γραμματέας. Πάντα κακοπληρωμένες, συχνά υποεκτιμημένες, κάποιες φορές τελείως απαρατήρητες, οι Γραμματείς είναι για την διοικητική μηχανή του πανεπιστημίου ότι ο άξονας για το αυτοκίνητο. Αυτές οι γυναίκες –στη συντριπτική πλειοψηφία τους είναι γυναίκες– δουλεύουν στη διοικητική καρδιά του Τμήματος, είναι διαθέσιμες όλη την ημέρα, και γνωρίζουν από μέσα κι από έξω πώς είναι κατανεμημένες οι ώρες, οι χώροι, τα χρήματα, οι προμήθειες και οι θέσεις – εν συντομία, γνωρίζουν τα υλικά συστατικά της εξουσίας και της αποτελεσματικότητας. Γι’ αυτό οι καλές Γραμματείς είναι πολύτιμες.

Δείτε όλο το κείμενο στο συνημμένο αρχείο. Πρόκειται για μετάφραση ενός άρθρου που αναρτήθηκε στο πανεπιστήμιο Stanford. Η αυθεντική μορφή δίνεται στο σύνδεσμο παρακάτω. Ευχαριστίες στην Αν. Καθηγήτρια Μαρίνα Πανταζίδου που το εντόπισε και έκανε και τη μετάφραση στα Ελληνικά.

Συνημμένο αρχείο


Επιθεώρηση φράγματος Damte, Αιθιοπία, Μάιος 2018 17-5-2018

Το 2001, με την εργασία της τότε μεταπτυχιακής φοιτήτριας της Σχολής Πολιτικών Μηχανικών ΕΜΠ Ευγενίας Αραπάκη (βλ. παρακάτω σύνδεσμο) ξεκίνησε μια προσπάθεια κατασκευής του μικρού αρδευτικού φράγματος Damte, στη νοτιοδυτική Αιθιοπία, ως πιλοτικού έργου για την αντιμετώπιση των εκτεταμένων προβλημάτων ξηρασίας στην Αιθιοπία. Η προσπάθεια τελεσφόρησε (το 2006), με πλήρη χρηματοδότηση του έργου από ελληνικές πηγές και με συμμετοχή και άλλων φοιτητών και καθηγητών της Σχολής.

Τώρα η τελειόφοιτη φοιτήτρια της Σχολής Ιωάννα Κουκή εκπονεί διπλωματική εργασία σχετικά με την αποτίμηση της φράγματος. Μεταξύ 8/5 και 14/5/2018, πραγματοποιήθηκε αποστολή της Σχολής στην περιοχή με την εν λόγω φοιτήτρια και το μέλος ΕΔΙΠ Δρ. Χαρη Σαρόγλου. Η αποστολή έγινε δυνατή χάρη στη υποστήριξη και οργάνωση της Επίτιμης Προξένου της Αιθιοπίας στην Ελλάδα Τερίνας Αρμενάκη, η οποία κατάφερε να βρει και χορηγούς για την αποστολή. (Η Σχολή δεν συνέβαλε οικονομικά). Σκοπός της επίσκεψης ήταν η επιθεώρηση της σημερινής κατάστασης για την αποτίμηση της λειτουργίας του φράγματος και την επισήμανση τυχόν προβλημάτων.

Το μικρής κλίμακας, αλλά μεγάλης σημασίας φράγμα Damte, είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα της ευεργετικής επίδρασης που μπορούν να έχουν τα έργα του πολιτικού μηχανικού στις συνθήκες ζωής των ανθρώπων και τοπικών κοινωνιών.

Συνημμένα αρχεία

  • Φωτογραφία 1 (452,3 KB): Γενική άποψη του αρδευτικού φράγματος Damte από την κατάντη πλευρά του.
  • Φωτογραφία 2 (181,5 KB): Ο Δρ. Χ. Σαρόγλου, μέλος ΕΔΙΠ της Σχολής Πολιτικών Μηχανικών και η κα. Ιωάννα Κουκή, τελειόφοιτη της Σχολής, ανάμεσα σε κατοίκους της περιοχής.
  • Φωτογραφία 3 (447,5 KB): Συνάντηση της αποστολής του ΕΜΠ με τους κατοίκους της περιοχής που έχουν ωφεληθεί από τη λειτουργία του φράγματος.

Πρόγραμμα μαθημάτων ακ. έτους 2018-19 17-5-2018

Συνημμένα αρχεία


"Απόφαση 4ης/2018 Συνεδρίασης Συγκλήτου, 10 Μαΐου 2018" σχετικα με τις μετεγγραφές 14-5-2018

Συνημμένο αρχείο


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΑΙΤΗΣΕΙΣ ΑΠΑΛΛΑΓΩΝ 11-5-2018

Συνημμένο αρχείο


Έκτακτη εξεταστική χειμερινών μαθημάτων ακ. έτους 2017-18 10-5-2018

Συνημμένο αρχείο


Παράταση δήλωσης διανομής συγγραμμάτων Εαρινού εξαμήνου 2017-18 10-5-2018

Συνημμένο αρχείο


Κατάληψη Γραφείου Κοσμήτορα από "Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης στους 20" 07-5-2018

Συνημμένο αρχείο


Αρχείο