English

Περικλής Μ. Παρασκευόπουλος (1885-1966), Καθηγητής Σιδηροπαγούς Σκυροδέματος (1918-55)

Ήταν διπλωματούχος Πολιτικός Μηχανικός του Πανεπιστημίου της Λωζάνης. Το 1918 προσλήφθηκε ως έκτακτος καθηγητής στην έδρα Σιδηροπαγούς Σκυροδέματος και το 1930 έγινε τακτικός καθηγητής. Ήταν ο πρώτος Καθηγητής της εν λόγω έδρας. Διετέλεσε Κοσμήτορας της Σχολής Πολιτικών Μηχανικών (1942-46).

Την περίοδο 1936-40 είχε μεγάλη συνεισφορά στη μελέτη και κατασκευή των οχυρωματικών έργων των βόρειων ελληνικών συνόρων (της λεγόμενης γραμμής Μεταξά). Το ΕΜΠ συμμετείχε ενεργά στα έργα με επιτροπή τριών σπουδαίων καθηγητών, που εκτός του Περικλή Παρασκευοπούλου περιελάμβανε τον Καθηγητή Εφαρμοσμένης Στατικής Νίκο Κιτσίκη και τον Καθηγητή Σιδηρών Έργων Αθανάσιο Ρουσόπουλο. (Σημειωτέον ότι και οι τρεις διετέλεσαν πρώην ή μετέπειτα Κοσμήτορες της Σχολής Πολιτικών Μηχανικών, και, ειδικά ο Κιτσίκης, και Πρύτανης του ΕΜΠ.) Μετά τους σεισμούς του 1955 επινόησε το φερώνυμο σύστημα δόμησης με το οποίο κτίστηκαν τα καινούργια "σπίτια Παρασκευόπουλου" στον Βόλο, με γνώμονα τη γρήγορη και οικονομική στέγαση και αποκατάσταση των σεισμόπληκτων. Το "σύστημα Παρασκευοπούλου" περιελάμβανε εξωτερική περιμετρική τοιχοποιία συνολικού πάχους 30 cm, η οποία αποτελείται από δύο δρομικές οπτοπλινθοδομές εκατέρωθεν και πυρήνα από ελαφρά οπλισμένο σκυρόδεμα, πάχους ~10 περίπου cm.


Ο Περικλής Παρασκευόπουλος διδάσκει οπλισμένο σκυρόδεμα στην αίθουσα 12 του ισογείου του κτηρίου Γκίνη


Επιμέλεια: Δ. Κουτσογιάννης, Δ. Λιάτης και Γ.-Φ. Σαργέντης, 2021. Πηγές: (1) Οδηγός Σπουδών ΕΜΠ 1950 (2) Θ.Π. Τάσιος, Η οχύρωση των βορείων συνόρων (1936-1940), Ενημερωτικό Δελτίο Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, Τεύχος 2189, 2002 (3) Κ.Σ. Αδαμάκης, Ιστορικά δομικά συστήματα: από το παρελθόν με το βλέμμα στο μέλλον. Η φωτογραφία είναι ευγενική παραχώρηση της Γεωργίας και της Χριστίνας Μαρκέτου, θυγατέρων του αποφοίτου του 1942 της Σχολής Πολιτικών Μηχανικών Δημητρίου Μαρκετου.