English

21 καθηγητές της Σχολής Πολιτικών Μηχανικών ανάμεσα στους κορυφαίους ερευνητές παγκοσμίως

Στην πρόσφατα δημοσιευμένη μελέτη που πραγματοποιείται κάθε χρόνο από ερευνητές του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ (ΗΠΑ) στην οποία παρατίθεται ο κατάλογος με το 2% των ερευνητών με την μεγαλύτερη επιστημονική επιρροή σε παγκόσμιο επίπεδο, συμπεριλαμβάνονται 130 Ερευνητές του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου εκ των οποίων οι 128 είναι υπηρετούντα ή αφυπηρετήσαντα μέλη του Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού (ΔΕΠ) και οι 2 είναι μέλη του Εργαστηριακού Διδακτικού Προσωπικού (Ε.ΔΙ.Π.) του Ιδρύματος.

Από ανάλυση του καθηγητή πανεπιστημίου Στάνφορντ Ι. Ιωαννίδη για τους Έλληνες επιστήμονες που περιέχονται στην εν λόγω βάση, προκύπτει ότι τα εν ενεργεία μέλη ΔΕΠ είναι 78, αριθμός που αντιστοιχεί στο 20% του συνόλου των υπηρετούντων μελών. Η μελέτη αντλεί στοιχεία από τον ιστότοπο SCOPUS, τη μεγαλύτερη βάση δεδομένων επιστημονικών δημοσιεύσεων παγκοσμίως.

Από τη Σχολή Πολιτικών Μηχανικών, 21 καθηγητές βρίσκονται ανάμεσα στους κορυφαίους ερευνητές παγκοσμίως. Πιο αναλυτικά, στον κατάλογο για το έτος 2022 περιέχονται οι ακόλουθοι 13 (κατά σειρά κατάταξης), εκ των οποίων οι 5 πρώτοι ανήκουν στους 10 καλύτερους ερευνητές του ΕΜΠ:

Γ. Γκαζέτας, Δ. Κουτσογιάννης, Δ. Βαμβάτσικος, Ε. Βλαχογιάννη, Μ. Καρλαύτης†, Ν. Λαγαρός, Μ. Παπαδρακάκης, Γ. Γιαννής, Χ. Πλατή, Ι. Ψυχάρης, Ι. Γκόλιας, Ν. Γερόλυμος, Ε. Μπαλτάς

Στον κατάλογο για το σύνολο των ετών που αναλύθηκαν (1996-2022) περιέχονται 18, ήτοι 10 από τους παραπάνω και επιπλέον οι:

Δ. Δερματάς, Ι. Κατσικαδέλης, Μ. Κωτσοβός, Ε. Σαπουντζάκης, Δ. Τσαμπούλας†, Χ. Γαντές, Κ. Σπυράκος* και Ε. Βιντζηλαίου*

(Με * έχουν σημειωθεί οι συνταξιούχοι/ομότιμοι καθηγητές και με † οι εκλιπόντες καθηγητές).

Συνημμένα αρχεία

  • Υποκατάλογος με τους Έλληνες (αρχείο: RanksGRC-2022.xlsx): Περιέχει μέρος της βάσης δεδομένων και συγκεκριμένα τους επιστήμονες που υπηρετούν στα Ελληνικά Ιδρύματα (και με φίλτρο για τους επιστήμονες του ΕΜΠ -- αφαιρώντας το εμφανίζεται το σύνολο).
  • Επεξήγηση συντομογραφιών (αρχείο: Abbreviations2022.xlsx)

Σχετικοί σύνδεσμοι

πριν από 4 μήνες, 4 βδομάδες. 13:03:59, 07-12-2023.