Σχετικά Νέα


Ζημιές στο αμφιθέατρο

Παρά την διακεκριμένη θέση της Σχολής στο παγκόσμιο στερέωμα, οι υποδομές της γενικά δείχνουν να είναι σε κακή κατάσταση, τουλάχιστον εξωτερικά.

Ειδικότερα, εδώ και 15 μέρες, το (μοναδικό) αμφιθέατρό της έχει σοβαρές βλάβες εξαιτίας ελλιπούς συντήρησης (αν και κάποιοι αποδίδουν το πρόβλημα στην κλιματική αλλαγή).

Ενημερώνονται οι δικαίως διαμαρτυρόμενοι φοιτητές ότι η αποκατάσταση της ζημιάς δεν είναι αρμοδιότητα της Σχολής, αλλά της Κεντρικής Διοίκησης του ΕΜΠ. Η Σχολή δεν διαθέτει ούτε Τεχνική Υπηρεσία, ούτε δικαίωμα επέμβασης σε κτηριακά θέματα.

Μόλις διαπιστώθηκε η ζημιά, ενημερώθηκε από τον Κοσμήτορα ο αρμόδιος Αναπληρωτής Πρύτανη, με επισήμανση των συνεπαγόμενων κινδύνων. Επίσης ενημερώθηκε από τον αρμόδιο τεχνικό της Σχολής κ. Π. Σέγκο η Τεχνική Υπηρεσία, ενώ καταγράφηκε η ζημιά στο σχετικό σύστημα παρακολούθησης με την ακόλουθη περιγραφή:

«Αποκατάσταση τμήματος της ψευδοροφής εξαιτίας της μερικής αποδιοργάνωσής της από εισερχόμενα όμβρια νερά.
Η εργασία κρίνεται άκρως επείγουσα επειδή υπάρχει μεγάλος κίνδυνος θανάσιμου τραυματισμού των φοιτητών και χρηστών από πιθανότατη πτώση κομματιών της ψευδοροφής λόγω της αποδιοργάνωσής της.»

Εκφράζουμε και δημοσίως την ελπίδα μας για άμεση επιδιόρθωση.

Δ. Κουτσογιάννης

Συνημμένο αρχείο

πριν από 4 μέρες, 5 ώρες.


Διατηρεί τη θέση της στις παγκοσμίως κορυφαίες η Σχολή Πολιτικών Μηχανικών ΕΜΠ (QS 2018)

Στην παγκόσμια κατάταξη των Πανεπιστημίων ανά αντικείμενο σύμφωνα με Οργανισμό QS για το 2018 (QS World University Rankings by Subject 2018), η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα χθες, η Σχολή Πολιτικών Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ, αντικείμενο Civil & Structural Engineering) διατηρεί τη διακεκριμένη θέση της, παρά τη δραματική μείωση του καθηγητικού προσωπικού και του προϋπολογισμού της την τελευταία οκταετία. Συγκεκριμένα, παραμένει στη θέση 42, όπως και το 2017. Αντίστοιχα, ως προς την κατάταξη μεταξύ των ευρωπαϊκών Σχολών, η Σχολή βρίσκεται στη θέση 11 (έναντι 12 το 2017). Τις καλύτερες επιδόσεις έχει η Σχολή στα κριτήρια που αναφέρονται στην αναγνώριση του ερευνητικού έργου της (θέσεις 23 και 24 της παγκόσμιας κατάταξης στα επιμέρους κριτήρια "Citations per paper" και "H index", αντίστοιχα). To Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) και το Πανεπιστήμιο Πατρών περιλαμβάνονται επίσης στην κατάταξη στο αντικείμενο του Πολιτικού Μηχανικού, στις θέσεις 101-150 και 151-200, αντίστοιχα.

Στη σχετική έκθεση του Οργανισμού QS, η οποία μπορεί να ανακτηθεί από το σύνδεσμο που δίνεται παρακάτω, ταξινομούνται τα πανεπιστήμια σε 48 αντικείμενα και σε 5 ευρύτερες κατηγορίες αντικειμένων, και αναφέρονται τα 50 πρώτα ανά αντικείμενο. Στην έκθεση αυτή η Ελλάδα εμφανίζεται δύο φορές, όπου η μία αντιστοιχεί στη Σχολή Πολιτικών Μηχανικών του ΕΜΠ. (Εμφανίζεται επίσης και το ΑΠΘ στο αντικείμενο των Κλασικών Σπουδών και Αρχαίας Ιστορίας, το οποίο έχει εισαχθεί για πρώτη φορά στον κατάλογο των αντικειμένων του QS).

Στους ευρύτερους πίνακες, προσπελάσιμους από το σύνδεσμο που δίνεται πιο κάτω, το ΕΜΠ εξακολουθεί να είναι πρώτο στην Ελλάδα στην κατηγορία Engineering and Technology, στη θέση 124 (έναντι 113 το 2017). Περιλαμβάνεται ακόμη στη γενική κατηγορία Natural Sciences στη θέση 247 (έναντι 240 το 2017), και πάλι πρώτο στην Ελλάδα. Επίσης το ΕΜΠ περιλαμβάνεται στα ακόλουθα αντικείμενα στις αντίστοιχες θέσεις:

 • Με βελτίωση κατάταξης
  • Engineering - Electrical & Electronic, 51-100 (έναντι 100-151 το 2017)
  • Physics & Astronomy, 151-200 (έναντι 201-250 το 2017)
 • Με σταθερή θέση
  • Computer Science & Information Systems, 101-150
  • Architecture, 101-150
  • Engineering - Mechanical, Aeronautical & Manufacturing, 101-150
  • Engineering - Chemical, 151-200
  • Statistics & Operational Research, 151-200
 • Με υποχώρηση στην κατάταξη
  • Materials Sciences, 251-300 (έναντι 201-250 το 2017)

Σε όλα αυτά τα αντικείμενα το ΕΜΠ είναι το πρώτο (αν όχι το μόνο) στην Ελλάδα. Τέλος, για πρώτη φορά φορά το ΕΜΠ περιλαμβάνεται και στο (περιφερειακό για το ΕΜΠ) αντικείμενο Law and Legal Studies (θέση 251-300, όπως και το ΑΠΘ και το ΕΚΠΑ).

1 Μαρτίου 2018

Δ. Κουτσογιάννης, Κοσμήτορας

πριν από 2 βδομάδες, 5 μέρες.


Πρόγραμμα μαθημάτων και εξετάσεων ακ. έτους 2017-18

Συνημμένα αρχεία

πριν από 2 βδομάδες, 6 μέρες.


Ανακοίνωση εαρινών εγγραφών 2017-18

Ανακοινώνεται σε όλους τους φοιτητές, ότι επιτέλους τα τεχνικά προβλήματα που είχαν προκύψει στο εγγραφολόγιο (Θεού θέλοντος και τεχνολογίας επιτρεπούσης) λύθηκαν.

Συνεπώς, καλούνται όλοι οι φοιτητές να υποβάλουν την εγγραφή – δήλωση μαθημάτων. Όσον αφορά τους φοιτητές που υπέβαλαν τη δήλωση μαθημάτων τις ημέρες που το εγγραφολόγιο λειτούργησε για κάποιες ώρες, θα πρέπει να την υποβάλουν εκ νέου.

Παρακαλούνται οι φοιτητές να διαβάσουν προσεκτικά τις σημειώσεις που περιλαμβάνονται στο ηλεκτρονικό έντυπο δήλωσης μαθημάτων, για τη σωστή συμπλήρωσή του.

Η προθεσμία των εγγραφών – δηλώσεων είναι 28/2/2018 έως 23/3/2018.

πριν από 2 βδομάδες, 6 μέρες.


Κανονισμός Διδακτορικών Σπουδών της Σχολής Πολιτικών Μηχανικών

Συνημμένο αρχείο

πριν από 1 μήνας, 2 βδομάδες.


Απόφαση της Σχολής Πολιτικών Μηχανικών ΕΜΠ σχετικά με τις μετεγγραφές

Συνημμένο αρχείο

πριν από 1 μήνας, 2 βδομάδες.


Προβλήματα στο εγγραφολόγιο

Η Σχολή εκφράζει τη λύπη της για το γεγονός ότι στην προσπάθεια μετάβασης στο Νέο Πρόγραμμα Σπουδών παρουσιάστηκαν κάποια λάθη στο σύστημα του εγγραφολογίου, για τα οποία δεν ευθύνεται η Σχολή, δεδομένου ότι το εγγραφολόγιο το διαχειρίζεται κεντρικά το Κέντρο Υπολογιστών του ΕΜΠ. Παρά τα λάθη αυτά, η Σχολή εκφράζει τις θερμές ευχαριστίες της στον μοναδικό και για τις 9 Σχολές του ΕΜΠ αρμόδιο τεχνικό του συστήματος για τις υπεράνθρωπες προσπάθειές του. Παράλληλα ζητεί την κατανόηση των φοιτητών, τους διαβεβαιώνει ότι γίνονται όλες οι δυνατές ενέργειες ώστε να επιλυθούν τα προβλήματα αυτά, τους ενθαρρύνει να αναφέρουν στη Γραμματεία τα προβλήματα που τους παρουσιάζονται και ευχαριστεί όσους το έχουν ήδη κάνει.

Πάντως διευκρινίζεται ότι οι ενημερωτικές πληροφορίες που αναγράφονται στο εγγραφολόγιο είναι ορθές, ακόμα και στις περιπτώσεις που δεν συμβαδίζουν με τα μαθήματα που επιτρέπει το σύστημα να δηλωθούν.

Τα ακόλουθα προβλήματα είναι ήδη γνωστά (δεν χρειάζεται να αναφερθούν από τους φοιτητές στη Γραμματεία) και θα επιλυθούν από τη Γραμματεία, όταν κλείσει το εγγραφολόγιο. (Αν χρειαστεί θα ενημερωθούν και θα προσκληθούν φοιτητές στη Γραμματεία, για χειρόγραφη δήλωση κάποιων μαθημάτων, όπου αυτό δεν μπορεί να γίνει μέσω του συστήματος). Τα προβλήματα αυτά είναι τα εξής:

 1. Δύο μαθήματα επιλογής του 4ου εξαμήνου και συγκεκριμένα: (Α) «Εφαρμοσμένη Οικονομική» και (Β) «Τεχνικό Δίκαιο» έχουν λάθος κωδικό.

 2. Τα μαθήματα του 8ου εξαμήνου: «Τεχνική Γεωλογία» και «Σιδηρές Κατασκευές ΙΙ» εμφανίζονται εσφαλμένα για ορισμένες κατευθύνσεις (παρόλο που η υποσημείωση είναι σωστή). Συγκεκριμένα το εγγραφολόγιο δεν επιτρέπει να δηλωθούν τα μαθήματα, ενώ θα έπρεπε. Οι φοιτητές που τα οφείλουν, σύμφωνα με τη σημείωση, θα πρέπει να κάνουν τη σχετική δήλωση προσερχόμενοι στη Γραμματεία, κατά το διάστημα εγγραφών-δηλώσεων μαθημάτων.

Για τα μαθήματα που το τρέχον ακαδ. έτος 2017-18 διδάσκονται μεταβατικά και στο χειμερινό και στο εαρινό εξάμηνο και συγκεκριμένα για τα μαθήματα: (Α) «Οπλισμένο Σκυρόδεμα Ι», (Β) «Θεμελιώσιεις», (Γ) «Σιδηρές Κατασκευές Ι», (Δ) «Γεφυροποιία Ι», (Ε) «Ειδικά Κεφάλαια Οδοποιίας» , (Στ) «Σχεδιασμός Αστικών Συγκοινωνιών» , (Ζ) «Εδαφομηχανική Ι», οι φοιτητές που έπρεπε να τα δηλώσουν στο χειμερινό εξάμηνο, αλλά δεν τα δήλωσαν, καθώς και αυτοί που τα δήλωσαν αλλά δεν προσήλθαν στην εξέταση του Φεβρουαρίου 2018, θα μπορούν, κατά το διάστημα εγγραφών-δηλώσεων μαθημάτων, με αίτησή τους στη Γραμματεία της Σχολής να τα δηλώσουν και θα γίνουν οι απαιτούμενες ρυθμίσεις, ώστε να εξεταστούν στο εαρινό εξάμηνο.

πριν από 6 μέρες, 23 ώρες.


ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ

Στις 13 Δεκεμβρίου 2017 περίπου 60 φοιτητές της Σχολής Πολιτικών Μηχανικών (9 ου εξ. κατεύθυνσης Συγκοινωνιολόγου) και 35 φοιτητές της Σχολής Αρχιτεκτόνων του ΕΜΠ, επισκέφτηκαν, με συνοδεία των κ.κ. Β. Ψαράκη-Καλουπτσίδη, καθηγήτρια (ΣΠΜ), Δ. Νικολάου, αν. καθηγήτρια και Α. Ρόκα ομ. καθηγητή (ΣΑΜ), το αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος. Η επίσκεψη έγινε στα πλαίσια του μαθήματος Σχεδιασμός και Διαχείριση Αεροδρομίων. Περιελάμβανε επίσκεψη στον Πύργο Ελέγχου, στο Κτίριο Επιβατών και Αποσκευών καθώς και στο Πεδίο Ελιγμών.

Ευχαριστίες εκφράζονται στην κ. Παπαδοπούλου και κ. Μαργούδη από την ΥΠΑ και την κ. Πέτρουλα από τον ΑΙΑ, για τη φιλοξενία, τη ξενάγηση και το ιδιαίτερο ενδιαφέρον τους .

Συνημμένα αρχεία

πριν από 1 μήνας, 1 βδομάδα.


Παρουσίαση του βιβλίου του Ομ. Καθηγ. Θ. Ξανθόπουλου

Εκδήλωση για την παρουσίαση του δοκιμίου του Ομότιμου Καθηγητή Θεμιστοκλή Ξανθόπουλου:

Ρέκβιεμ με κρεσέντο;
Homo Sapiens, ο τελευταίος του γένους των ανθρώπων

Πέμπτη 22 Φεβρουαρίου 2018, ώρα 18.30, στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του Κτηρίου της Παλαιάς Βουλής

Συνημμένα αρχεία

πριν από 1 μήνας, 2 βδομάδες.


Εκδήλωση της Σχολής: Μεταφέροντας σοφία και εμπειρία απ’ τους παλιότερους στους νεότερους

Μεταφέροντας σοφία και εμπειρία απ’ τους παλιότερους στους νεότερους

Εκδήλωση της Σχολής Πολιτικών Μηχανικών προς τιμήν των Ομότιμων Καθηγητών του 2017

Αίθουσα εκδηλώσεων της Σχολής, Τρίτη 6 Φεβρουαρίου 2018

Πρόγραμμα

14:30 Προσέλευση

14:45 Δ. Κουτσογιάννης, Κοσμήτορας: Εισαγωγή

14:50 Ι. Γκόλιας, Πρύτανης: Χαιρετισμός

14:55 Ε. Μπαλτάς, Διευθυντής Τομέα ΥΠΠΕΡ: Προσφώνηση για τον Ομότιμο Καθηγητή κ. Κ. Μουτζούρη
15:00 Κ. Μουτζούρης: Αναδιάταξη του χάρτη τριτοβάθμιας εκπαιδεύσεως της χώρας

15:20 Κ. Σπηλιόπουλος, Διευθυντής Τομέα Δομοστατικής: Προσφώνηση για τον Ομότιμο Καθηγητή κ. Κ. Συρμακέζη
15:25 Κ. Συρμακέζης: Σκέψεις και βιώματα από τη διδασκαλία και την έρευνα

15:45 Α. Ανδρεαδάκης, Διευθυντής Εργαστηρίου Υγειονομικής Τεχνολογίας: Προσφώνηση για τον Ομότιμο Καθηγητή κ. Κ. Χατζημπίρο
15:50 Κ. Χατζημπίρος: Μηχανικός αλλά και Πολιτικός

16:10 Α. Στάμου, Διευθυντής Εργαστηρίου Εφαρμοσμένης Υδραυλικής: Προσφώνηση για τον Ομότιμο Καθηγητή κ. Γ. Χριστοδούλου
16:15 Γ. Χριστοδούλου: 50 χρόνια εξέλιξης των σπουδών στη Σχολή Πολιτικών Μηχανικών

16:35 Απονομή διαπιστευτηρίων και αναμνηστικών μεταλλίων

16:45 Τέλος εκδήλωσης

Σημείωση: Οι χρόνοι που αναφέρονται στους ομιλητές συμπεριλαμβάνουν 5 λεπτά συζήτησης στο τέλος κάθε ομιλίας.

Συνημμένα αρχεία

πριν από 2 μήνες.


Εκδρομή φοιτητών σε μεταλλικές κατασκευές στην Πάτρα

Ομάδα 36 φοιτητών της Σχολής (τελειόφοιτων και μεταπτυχιακών) συνοδευόμενοι από τον Επ. Καθηγητή Τ. Αβραάμ, επισκέφτηκαν στην Πάτρα ένα μεγάλο και σύγχρονο εργοστάσιο μεταλλικών κατασκευών (εταιρία Κ. Λιαρομάτης Α.Ε) και τη γέφυρα του Ρίου – Αντίρριου.

Συνημμένα αρχεία

πριν από 2 μήνες, 2 βδομάδες.


130 χρόνια της Σχολής Πολιτικών Μηχανικών (Δεκ. 2017): Παρουσιάσεις ομιλητών

Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία από πλευράς ουσίας αλλά όχι και τόσο από πλευράς παρουσίας φοιτητών, διδασκόντων και εργαζομένων, η τελευταία εκδήλωση εορτασμού των 130 χρόνων της Σχολής Πολιτικών Μηχανικών ΕΜΠ, στο Αμφιθέατρο της Σχολής την Τρίτη 19 Δεκεμβρίου 2017.

Στο πλαίσιό της υλοποιήθηκε η απόφαση της Σχολής για την ονομασία δύο κτηρίων της σε "Πτέρυγα Παύλου Σαντορίνη" και "Κτήριο Νίκου Κιτσίκη", και αποκαλύφθηκαν πλακέτες προς τιμήν των δύο αείμνηστων επιφανών καθηγητών στης Σχολής. Σχετικές ομιλίες εκφώνησαν οι Κοσμήτορες των Σχολών ΠΜ Δ. Κουτσογιάννης και ΣΕΜΦΕ Π. Ψαρράκος για τον Παύλο Σαντορίνη, και ο Αντιπρύτανης Ε. Σαπουντζάκης για τον Νίκο Κιτσίκη.

Στο μεσοδιάστημα, προβλήθηκε βίντεο και έγιναν ομιλίες στο Αμφιθέατρο της Σχολής, το υλικό των οποίων έχει αναρτηθεί στους παρακάτω συνδέσμους. Οι τέσσερις πρώτοι ομιλητές αναφέρθηκαν στην ιστορία των μεγάλων υποδομών της χώρας, ενώ οι επόμενοι ήταν πρόσφατοι απόφοιτοι και μίλησαν για τις σημερινές συνθήκες που βιώνουν οι απόφοιτοι στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Συνημμένα αρχεία

πριν από 2 μήνες, 4 βδομάδες.


Εκδρομή των τριτοετών φοιτητών σε υδραυλικά έργα

Στις 16-17 Δεκεμβρίου 2017 περίπου 90 φοιτητές της Σχολής Πολιτικών Μηχανικών του ΕΜΠ (τριτοετείς αλλά και μεγαλύτερων ετών) επισκέφτηκαν, με συνοδεία των κκ. Δημήτρη Κουτσογιάννη, καθηγητή, και Νίκου Μαμάση, αναπληρωτή καθηγητή, τη Διώρυγα Καρδίτσας, το φράγμα Μόρνου, το Έργο Καταστροφής Ενέργειας Γκιώνας, το Μικρό Υδροηλεκτρικό Έργο Γκιωνας, τον σίφωνα Άμφισσας, και την Εγκατάσταση Επεξεργασίας Λυμάτων Λειβαδιάς. Η εκδρομή περιλάμβανε επίσης και επίσκεψη στο μουσείο και τον αρχαιολογικό χώρο Δελφών.

Ευχαριστίες εκφράζονται στη διοίκηση της ΕΥΔΑΠ και τα στελέχη της κα Βαρότση και κ. Παπαρίδη, τη ΔΕΗ-ΑΠΕ, καθώς και τα στελέχη της ΔΕΥΑ Λειβαδιάς κκ. Χ. Μπίμη και Ν. Κατσαρό, για τη φιλοξενία, την ξενάγηση και τη συνεργασία τους.

Συνημμένο αρχείο

πριν από 3 μήνες.


Εκδρομή των τεταρτοετών και πεμπτοετών φοιτητών στη Γέφυρα Εκκάρας

Στις 2/12/2017 πραγματοποιήθηκε εκπαιδευτική επίσκεψη τεταρτοετών και πεμπτοετών φοιτητών της Σχολής Πολιτικών Μηχανικών στη Σιδηροδρομική Γέφυρα 26 στην Εκκάρα Δομοκού με συνοδεία των κκ. Ιωάννη Βάγια, καθηγητή, και Παύλου Θανόπουλου, λέκτορα. Είναι η δεύτερη επίσκεψη φοιτητών της Σχολής στην συγκεκριμένη γέφυρα, που βρίσκεται στη φάση της κατασκευής των τόξων (στην προηγούμενη επίσκεψη που είχε γίνει στις 18/2/2017 γινόταν η προώθηση του καταστρώματος).

Συνημμένα αρχεία

πριν από 3 μήνες.


Εργασίες ολοκλήρωσης του νέου Προγράμματος Σπουδών

Για την ολοκλήρωση του Νέου Προγράμματος Σπουδών (ΝΠΣ) απομένει η Έκδοση του Οδηγού Σπουδών στα Ελληνικά και τα Αγγλικά.

Στον πρώτο σύνδεσμο που παρατίθεται στο τέλος φαίνεται το ΝΠΣ σε νέα πινακοποιημένη μορφή. Περιλαμβάνονται και οι αγγλικοί τίτλοι των μαθημάτων καθώς και στατιστικά στοιχεία στο φύλλο "Στατιστικά".

Οι ταυτότητες των μαθημάτων στα ελληνικά έχουν περαστεί στον ιστότοπο της Σχολής και είναι προσπελάσιμες από το μενού Μαθήματα στο πάνω μέρος της κεντρικής ιστοσελίδας. Τυχόν λάθη που εντοπίζονται μπορούν να αναφέρονται στη Γραμματεία ή στον Κοσμήτορα.

Παρακαλούνται οι διδάσκοντες των μαθημάτων να αποστείλουν στον υπεύθυνο υπεύθυνο πληροφορικής (mkout@central.ntua.gr ) την πλήρη μετάφραση της ταυτότητας του μαθήματός τους στα αγγλικά, μέχρι τις 15-12-2017.

ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΕΙΣ: Η Σχολή ευχαριστεί τους φοιτητές του 9ου εξαμήνου Αντώνη Ζούκο και Γιώργο Μαρκόπουλο που επιμελήθηκαν την μεταφορά και οργάνωση των ταυτοτήτων των μαθημάτων στον ιστότοπο της Σχολής.

πριν από 3 μήνες, 3 βδομάδες.


Τροποποιήσεις επί των μεταβατικών διατάξεων του νέου προγράμματος σπουδών

Η ΓΣ της Σχολής (συν. 7/11/2017) αναγνωρίζοντας ότι η καθυστέρηση στις εγγραφές επιβαρύνει τους φοιτητές που οφείλουν μαθήματα, λαμβάνοντας υπόψη τα φοιτητικά αιτήματα που υποβλήθηκαν και προσπαθώντας να αμβλύνει τις επιβαρύνσεις, προσαρμόζει τις μεταβατικές διατάξεις & διευκρινίσεις ως ακολούθως:

 • Στη Μεταβατική Διάταξη αρ. 6: αφαιρείται η λέξη "αντίστοιχο" και αναπροσαρμόζεται η διατύπωση σε: "Φοιτητές που έχουν περάσει καταργούμενα μαθήματα επιλογής μπορούν με τεκμηριωμένη αίτησή τους να απαλλαγούν από άλλο μάθημα επιλογής του νέου προγράμματος"

 • Στη Μεταβατική Διάταξη αρ. 10, για τα μαθήματα που συγχωνεύτηκαν, η μεταβατική περίοδος επεκτείνεται σε 2 χρόνια.

 • Η Διευκρίνιση αρ . 9 σχετικά με τη μεταβατική διδασκαλία του μαθήματος "Εδαφομηχανική Ι" αναπροσαρμόζεται ως εξής: "Το δηλώνουν οι πρωτοεγγεγραμμένοι στο 5ο εξάμηνο. Οι οφείλοντες φοιτητές μπορούν να το δηλώσουν είτε μόνο στο χειμερινό είτε μόνο στο εαρινό εξάμηνο".

 • Τις 2 πρώτες εβδομάδες των εγγραφών η Γραμματεία θα δέχεται τεκμηριωμένες αιτήσεις φοιτητών για τυχόν διαφοροποίηση των υποχρεώσεών τους στο φοιτητολόγιο. Για τις αιτήσεις αυτές (καθώς και για δήλωση επιπλέον μαθημάτων) αναστέλλεται η υποχρέωση υπογραφής του ακαδημαϊκού συμβούλου.

πριν από 4 μήνες, 1 βδομάδα.


Θεσμοθέτηση του Διπλώματος του Πολιτικού Μηχανικού του ΕΜΠ ως μεταπτυχιακού (Εισήγηση)

Το συνημμένο αποτελεί Εισήγηση της Κοσμητείας (1/11/2017) για έγκριση από τη ΓΣ της Σχολής (7/11/2017).

Παρακαλείσθε να απευθύνετε τα σχόλια, τις παρατηρήσεις και τυχόν προτάσεις σας για αλλαγές στον κοσμήτορα.

Συνημμένο αρχείο

πριν από 4 μήνες, 2 βδομάδες.


Ομαλή κατανομή του φόρτου εργασίας των φοιτητών στα εξάμηνα

Προκειμένου να εξασφαλιστεί ο σωστός προγραμματισμός της εκτέλεσης του προγράμματος σπουδών και η ομαλή κατανομή του φόρτου εργασίας των φοιτητών ανά εξάμηνο, τόσο ανά μάθημα του εξαμήνου, όσο και χρονικά, μετά από εισήγηση της Επιτροπής Προπτυχιακών Σπουδών (ΕΠΣ), προωθούνται (σε δοκιμαστική φάση) τα ακόλουθα μέτρα.

 1. Για κάθε εξάμηνο έχει οριστεί ένα υπεύθυνο μέλος της ΕΠΣ, με το οποίο οι διδάσκοντες και οι φοιτητές θα επικοινωνούν για τον προγραμματισμό και τον συντονισμό των εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων.

 2. Επίσης προσκαλούνται οι φοιτητές να ορίσουν έναν (τουλάχιστον) υπεύθυνο φοιτητή ανά εξάμηνο (ή να δηλώσουν συμμετοχή σε εθελοντική βάση) για τη συνεργασία με το μέλος της ΕΠΣ για τον προγραμματισμό και τον συντονισμό των δραστηριοτήτων του εξαμήνου τους.

 3. Οι αρμόδιοι καθηγητές και φοιτητές αναφέρονται στο σχετικό λογιστικό φύλλο Στο ίδιο φύλλο θα καταγράφονται από τους συντονιστές των μαθημάτων οι εκπαιδευτικές δραστηριότητες (όπως ενδιάμεσες εξετάσεις, ασκήσεις και θέματα που παραδίνονται από τους φοιτητές). Οι διδάσκοντες φροντίζουν να ο είναι εύλογος ο φόρτος των φοιτητών και ισορροπημένος για όλα τα μαθήματα. Ο στόχος είναι, μέσω του λογιστικού φύλλου να υπάρξει αυτορρύθμιση και, σε τυχόν προβλήματα, παρέμβαση της ΕΠΣ για τη λύση τους.

Σχετικά υπενθυμίζονται οι ακόλουθες διατάξεις του Εσωτερικού Κανονισμού του ΕΜΠ.

2.9 Ενίσχυση των ενδιάμεσων εκπαιδευτικών δοκιμασιών

α) Ενσωμάτωση, στις επιμέρους εκπαιδευτικές διαδικασίες κάθε μαθήματος, ατομικών για κάθε φοιτητή εργασιών, με έλεγχο και βαθμολόγηση από τον διδάσκοντα, ή και ενδιάμεσων εξεταστικών δοκιμασιών.

β) Η βαθμολογική βαρύτητα των ως άνω κατ’ ελάχιστο θα αντιστοιχεί στο 30% του τελικού βαθμού του μαθήματος και ο φοιτητής τις επιλέγει ως σύνολο.

γ) Οι φοιτητές, λαμβανομένου υπόψη και του παρακάτω εδαφίου ε, εφόσον το δηλώσουν έγκαιρα στο συντονιστή του μαθήματος δύνανται να προσέλθουν στην τελική εξέταση του μαθήματος, χωρίς να ληφθεί υπόψη η ενδιάμεση εξεταστική δοκιμασία.

δ) Στο μέτρο της συμμετοχής τους στην ενδιάμεση εκπαιδευτική διαδικασία, οι φοιτητές μπορούν να διατηρήσουν το αποκτηθέν ποσοστό επί του τελικού βαθμού και για το αμέσως επόμενο ακαδημαϊκό έτος.

ε) Η εξειδίκευση και οι ιδιαιτερότητες ανά μάθημα, με ενδεχόμενες διαφοροποιήσεις αλλά στο πνεύμα των παραπάνω και της σχετικής νομοθεσίας, ρυθμίζονται με αποφάσεις της Γ.Σ. του Τμήματος που δημοσιεύονται στον αντίστοιχο Οδηγό Σπουδών του Τμήματος

3.5.γ.1 Η πολιτική του Ε.Μ.Π. στο εξεταστικό σκέλος της εκπαιδευτικής διαδικασίας συνίσταται στην συνεχή παρακολούθηση, ενίσχυση και αξιολόγηση της προόδου του φοιτητή, με την ενεργοποίησή του καθ’ όλη τη διάρκεια των μαθημάτων, συνοψίζεται δε στην παράγραφο 2.9 του παρόντος άρθρου (ενίσχυση των ενδιάμεσων εκπαιδευτικών δοκιμασιών).

Δ. Κουτσογιάννης

Κοσμήτορας

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 2017-10-30: Κατόπιν διαμαρτυρίας του ΔΣ του Φοιτητικού Συλλόγου διαγράφηκε στην ανακοίνωση η φράση που αφορά εθελοντική συμμετοχή φοιτητών.

πριν από 4 μήνες, 3 βδομάδες.


Έβδομη παγκοσμίως η Σχολή Πολιτικών Μηχανικών στην κατάταξη Shanghai Ranking του 2017

Το ΕΜΠ κατατάσσεται 7ο παγκοσμίως στο αντικείμενο του Πολιτικού Μηχανικού σύμφωνα με την έκθεση του Shanghai Ranking 2017.

Εξαιρετική είναι η κατάταξή του και σε άλλα αντικείμενα που θεραπεύονται από τη Σχολή Πολιτικών Μηχανικών:

 • Επιστήμη και Τεχνολογία Μεταφορών: Νο 39

 • Θαλάσσια Τεχνολογία: Νο 46

 • Υδατικοί Πόροι: Θέσεις 101-150

Εξάλλου, στο αντικείμενο του Πολιτικού Μηχανικού, και άλλες τρεις πολυτεχνικές σχολές της χώρας εμφανίζονται στην κατάταξη:

 • Πάτρα: Θέσεις 76-100

 • Θεσσαλονίκη: Θέσεις 101-150

 • Θράκη: Θέσεις 201-300

πριν από 8 μήνες, 3 βδομάδες.


ΕΜΠ, το μόνο ελληνικό πανεπιστήμιο στα 500 κορυφαία παγκοσμίως σύμφωνα με το QS Rankings 2018

Η εικόνα από την ιστοσελίδα του QS για το ΕΜΠ δείχνει (α) τη μικρή υποχώρηση στην κατάταξη του ΕΜΠ (από τη θέση 395 το 2017 στην 400-410 το 2018), (β) τη μεγάλη συμβολή της αναγνώρισης της έρευνας του ΕΜΠ (Citations per faculty) καθώς και της φήμης των αποφοίτων του (Employer reputation) στην καλή κατάταξη, (γ) την πολύ καλή κατάταξη του ΕΜΠ ως προς την απασχολησιμότητα των αποφοίτων του (Graduate employability ranking) και (δ) την αποφασιστική συμβολή της Σχολής Πολιτικών Μηχανικών στην συνολική κατάταξη του ΕΜΠ.

πριν από 9 μήνες, 2 βδομάδες.


Συμμετοχή φοιτητών της Σχολής στο συνέδριο της EGU 2017

Την εβδομάδα 23-28 Απριλίου 2017 διεξήχθη το συνέδριο της European Geosciences Union (EGU 2017) με 14 500 συνέδρους και 17 500 παρουσιάσεις. Ομάδες φοιτητών, προπτυχιακών και μεταπτυχιακών, και διδασκόντων της Σχολής Πολιτικών Μηχανικών ΕΜΠ (συνολικά 30 επιστημόνων) παρουσίασαν 20 εργασίες (προφορικά ή σε πόστερ), οι περισσότερες από τις οποίες εστίαζαν στην ανανεώσιμη ενέργεια. Οι φοιτητές έκαναν ιδιαίτερη αίσθηση στο διεθνές κοινό του συνεδρίου, δείχνοντας το υψηλό επίπεδο των σπουδών, της έρευνας και της συνεργασίας φοιτητών-διδασκόντων στη Σχολή μας. Παράλληλα, ανταμείφθηκαν και οι ίδιοι με τη συμμετοχή τους στο διεθνές επιστημονικό γίγνεσθαι, τη γνωριμία με τους παγκόσμιους πρωταγωνιστές της έρευνας, αλλά και με την αναγνώριση της δουλειάς τους.

Η Σχολή συγχαίρει τους φοιτητές της για τη δουλειά και τις επιτυχημένες παρουσιάσεις τους, που διαφημίζουν και την ίδια, και εύχεται καλή συνέχεια στις προσπάθειές τους. Παράλληλα, εκφράζει τη λύπη της που δεν μπόρεσε να τους στηρίξει οικονομικά, πράγμα που θα ήταν αδιανόητο για τις περισσότερες από τις 100 χώρες που συμμετείχαν.

Δημήτρης Κουτσογιάννης

Συνημμένα αρχεία

πριν από 10 μήνες, 3 βδομάδες.