Eng

Προγράμματα μαθημάτων και εξετάσεων ακαδημαϊκού έτους 2016-17

Συνημμένα αρχεία

πριν από 6 μήνες.

Σχετικά Νέα


Στιγμιότυπα από την εκδρομή του τρίτου έτους στην Ψυττάλεια

Στιγμιότυπα από την εκδρομή του τρίτου έτους (καθώς και μεταπτυχιακών φοιτητών) στο Κέντρο Επεξεργασίας της Ψυττάλειας (Σάββατο 20 Μαΐου 2017).

Συνημμένα αρχεία

πριν από 8 ώρες, 35 λεπτά.


Ενημέρωση Κατευθύνσεων

Καλούνται οι φοιτητές του 6ου εξαμήνου σε εκδήλωση για ενημέρωση κατευθύνσεων, η οποία πρόκειται να πραγματοποιηθεί την Τρίτη 23 Μαΐου 2017 και ώρα 15:30 στην αίθουσα εκδηλώσεων της Σχολής.

Ενημέρωση 2017-05-24: Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με επιτυχία και μεγάλη συμμετοχή φοιτητών. Οι παρουσιάσεις που έγιναν αναρτώνται παρακάτω.

Συνημμένα αρχεία

 • Παρουσίαση (3,6 MB): Κατεύθυνση Δομοστατικού Μηχανικού (Ομιλητής: Καθηγητής Γιάννης Ψυχάρης, Διευθυντής Τομέα Δομοστατικής)
 • Παρουσίαση (3,2 MB): Κατεύθυνση Υδραυλικού Μηχανικού (Ομιλητής: Καθηγητής Βαγγέλης Μπαλτάς, Διευθυντής Τομέα Υδατικών Πόρων και Περιβάλλοντος)
 • Παρουσίαση (1,8 MB): Κατεύθυνση Συγκοινωνιολόγου Μηχανικού (Ομιλητής: Καθηγητής Γιώργος Γιαννής)
 • Παρουσίαση (2,5 MB): Κατεύθυνση Γεωτεχνικού Μηχανικού (Διευθυντής: Μιχάλης Καββαδάς, Ομιλητής: Καθηγητής Γιώργος Μπουκοβάλας)
 • Παρουσίαση (1,8 MB): Γιατί να πάω στους υδραυλικούς; (Ομιλητής: Γιάννης Κουντούρης, φοιτητής)

πριν από 6 μέρες, 3 ώρες.


130 Χρόνια Σχολή Πολιτικών Μηχανικών ΕΜΠ - Πρόγραμμα Εορτασμού

πριν από 1 βδομάδα.


ΑΠΟΝΟΜΗ ΔΙΠΛΩΜΑΤΩΝ ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2017

Απονομή Διπλωμάτων αποφοίτων Φεβρουαρίου 2017

Ανακοινώνεται στους αποφοίτους της Σχολής Πολιτικών Μηχανικών περιόδου Φεβρουαρίου 2017 ότι η απονομή των διπλωμάτων θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 31 Μαΐου 2017 και ώρα 18:30 στο κτίριο Διοίκησης της Πολυτεχνειούπολης Ζωγράφου.

Συνημμένο αρχείο

πριν από 3 βδομάδες, 1 μέρα.


Συμμετοχή φοιτητών της Σχολής στο συνέδριο της EGU 2017

Την εβδομάδα 23-28 Απριλίου 2017 διεξήχθη το συνέδριο της European Geosciences Union (EGU 2017) με 14 500 συνέδρους και 17 500 παρουσιάσεις. Ομάδες φοιτητών, προπτυχιακών και μεταπτυχιακών, και διδασκόντων της Σχολής Πολιτικών Μηχανικών ΕΜΠ (συνολικά 30 επιστημόνων) παρουσίασαν 20 εργασίες (προφορικά ή σε πόστερ), οι περισσότερες από τις οποίες εστίαζαν στην ανανεώσιμη ενέργεια. Οι φοιτητές έκαναν ιδιαίτερη αίσθηση στο διεθνές κοινό του συνεδρίου, δείχνοντας το υψηλό επίπεδο των σπουδών, της έρευνας και της συνεργασίας φοιτητών-διδασκόντων στη Σχολή μας. Παράλληλα, ανταμείφθηκαν και οι ίδιοι με τη συμμετοχή τους στο διεθνές επιστημονικό γίγνεσθαι, τη γνωριμία με τους παγκόσμιους πρωταγωνιστές της έρευνας, αλλά και με την αναγνώριση της δουλειάς τους.

Η Σχολή συγχαίρει τους φοιτητές της για τη δουλειά και τις επιτυχημένες παρουσιάσεις τους, που διαφημίζουν και την ίδια, και εύχεται καλή συνέχεια στις προσπάθειές τους. Παράλληλα, εκφράζει τη λύπη της που δεν μπόρεσε να τους στηρίξει οικονομικά, πράγμα που θα ήταν αδιανόητο για τις περισσότερες από τις 100 χώρες που συμμετείχαν.

Δημήτρης Κουτσογιάννης

Συνημμένα αρχεία

πριν από 3 βδομάδες, 5 μέρες.


Δήλωση τομέα εκπόνησης διπλωματικής

Καλούνται οι τελειόφοιτοι φοιτητές να υποβάλουν αίτηση για επιλογή Τομέα εκπόνησης διπλωματικής εργασίας από 24/4/2017 έως 12/5/2017. Οι αιτήσεις υποβάλλονται αποκλειστικά ηλεκτρονικά (grades@civil.ntua.gr)

Το ίδιο διάστημα ισχύει και για τις αιτήσεις για αλλαγή Τομέα εκπόνησης διπλωματικής εργασίας. Δικαίωμα για υποβολή αίτησης έχουν μόνο οι φοιτητές που οφείλουν έως και 10 μαθήματα.

Συνημμένα αρχεία

πριν από 1 μήνας, 1 βδομάδα.


Νέο Πρόγραμμα Σπουδών 2017-18

Συνημμένο αρχείο

 • Νέο Πρόγραμμα Σπουδών : Τελική έκδοση μετά την απόφαση της Κοσμητείας στις 11/4/2017 (Στο κάτω μέρος του φύλλου "Αναλυτικό" έχουν συμπεριληφθεί και τα μαθήματα που το μεταβατικό έτος 2017-18 θα διδαχθούν σε άλλο εξάμηνο από το κανονικό, ενώ άλλες μεταβατικές διατάξεις έχουν σημειωθεί με μοβ γράμματα στο ίδιο φύλλο).

πριν από 1 μήνας, 1 βδομάδα.


Το Εργαστήριο Αντισεισμικής Τεχνολογίας στην τηλεόραση

Στη χθεσινή εκπομπή "Ιστορίες" της τηλεόρασης του Σκάι έγινε αφιέρωμα στο Εργαστήριο Αντισεισμικής Τεχνολογίας της Σχολής μας.

Η Σχολή συγχαίρει και ευχαριστεί όλο το προσωπικό του Εργαστηρίου για την πολύ πετυχημένη παρουσίαση που αφενός προβάλλει τη Σχολή στην ελληνική κοινωνία και αφετέρου κάνει κατανοητά στους μη ειδικούς κρίσιμα θέματα της επιστήμης και τεχνολογίας μας.

πριν από 1 μήνας, 2 βδομάδες.


Εισηγητική Έκθεση Νέου Προγράμματος Σπουδών

πριν από 1 μήνας, 3 βδομάδες.


Η επανάσταση του 1821 για την ελευθερία και τα 180χρόνια αγώνων του Πολυτεχνείου για την παιδεία

Ομιλία του κοσμήτορα στον επίσημο εορτασμό της 25ης Μαρτίου στο ΕΜΠ

Συνημμένα αρχεία

πριν από 2 μήνες.


Υλικό της συζήτησης για το πρόγραμμα σπουδών της 21/3/2017

Με μεγάλη συμμετοχή φοιτητών, παρουσία των αναπληρωτών πρύτανη Δ. Παπαντώνη και Ε. Σαπουντζάκη, μελών της κοσμητείας και της ΕΠΣ, καθηγητών και λοιπών μελών της Σχολής, πραγματοποιήθηκε η προγραμματισμένη εκδήλωση για το πρόγραμμα σπουδών, η οποία ωστόσο ακολουθήθηκε από συνέχιση της κατάληψης την επόμενη μέρα.

Το ψηφιακό υλικό που παρουσιάστηκε από τους τρεις καθηγητές-εισηγητές παρατίθεται με την άδειά τους. Αν υπάρξει ανάλογη άδεια και από φοιτητές που έκαναν παρουσίαση, θα αναρτηθεί εδώ και το δικό τους υλικό (ή και επιπρόσθετο συναφές υλικό). Όπως αναφερόταν στην πρόσκληση, οι προτάσεις φοιτητών προωθούνται για μελέτη στην ΕΠΣ.

Ενημέρωση 25/03/2017 18:15 Με την άδεια φοιτητών που υπέβαλαν προτάσεις τους, οι προτάσεις αυτές δημοσιοποιούνται παρακάτω.

Συνημμένα αρχεία

 • Πρόταση ΕΠΣ
 • Πρόσκληση : (Κοσμήτορα προς φοιτητές)
 • Πρόταση ΝΠΣ- ΔΑΠ-ΝΔΦΚ : Σκελετός (εστάλη με τη σημείωση: "επισυνάπτω την πρόταση της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΕΜΠ όπως κατατέθηκε και στην Γενική Συνέλευση Φοιτητών την Δευτέρα 20/3/2017 για να την αναρτήσετε στην ιστοσελίδα της σχολής")
 • Πρόταση ΝΠΣ- ΔΑΠ-ΝΔΦΚ : Μεταβατικές διατάξεις για την εφαρμογή του Νέου Προγράμματος Σπουδών της Σχολής (συνοδεύει την ως άνω πρόταση)

πριν από 2 μήνες.


Κατάταξη των Πανεπιστημίων ανά αντικείμενο και περιοχή από τον Οργανισμό QS για το 2017

Σήμερα (8/3/2017) εκδόθηκε η έκθεση του Οργανισμού QS με την κατάταξη για το 2016 των Πανεπιστημίων όλου του κόσμου ανά αντικείμενο (QS World University Rankings by Subject 2017). Η έκθεση, η οποία μπορεί να ανακτηθεί από το σύνδεσμο που δίνεται παρακάτω, ταξινομεί τις Σχολές σε 46 αντικείμενα και σε 5 ευρύτερες περιοχές αντικειμένων, και αναφέρει την κατάταξη των 50 πρώτων ανά αντικείμενο, με το ίδρυμα και τη χώρα στην οποία ανήκει —πιο συγκεκριμένα τη σημαία της χώρας.

Η ελληνική σημαία εμφανίζεται μια φορά μόνο που αντιστοιχεί στη Σχολή Πολιτικών Μηχανικών του ΕΜΠ.

Ωστόσο, η κατάταξη της Σχολής έπεσε από τη θέση 33 το 2016 (29 το 2015) στη θέση 42 το 2017. Αντίστοιχα, ως προς την κατάταξη μεταξύ των ευρωπαϊκών Σχολών, η Σχολή έπεσε από τη θέση 8 στη θέση 12. Είναι πάντως αξιοσημείωτο ότι η Σχολή βελτίωσε τις επιδόσεις σε σχέση με το 2016 σε όλα τα επιμέρους κριτήρια της κατάταξης, εκτός από αυτό της φήμης των αποφοίτων της, στο οποίο υπήρξε πτώση (από το 80 στο 74.9). Η βαθμολογία της στο σύνολο των κριτηρίων αυξήθηκε (από 77.6 το 2016 σε 78.7 το 2017), γεγονός που σημαίνει ότι η πτώση της στην κατάταξη οφείλεται σε αναλογικά μεγαλύτερες αυξήσεις βαθμολογίας ομόλογων σχολών άλλων χωρών. Την καλύτερη επίδοσή της, η Σχολή την έχει στο κριτήριο των αναφορών στο ερευνητικό έργο της (citations per paper, βαθμολογία 91.1), στο οποίο κατατάσσεται 19η παγκοσμίως. Σε αυτό το συγκεκριμένο κριτήριο ξεπερνά πολλές ανταγωνιστικές σχολές που έχουν καλύτερη συνολική κατάταξη (π.χ. MIT, Politecnico di Milano, ETH).

Συνολικά, το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο συνολικά εξακολουθεί να είναι πρώτο στην Ελλάδα στην κατηγορία Engineering and Technology, έχοντας όμως πέσει στη θέση 113 το 2017, από τη θέση 76 το 2014-15.

Από τις άλλες Σχολές του, το ΕΜΠ παραμένει στις θέσεις 101-150 στα αντικείμενα της επιστήμης υπολογιστών και συστημάτων πληροφορικής, ηλεκτρολόγων και ηλεκτρονικών μηχανικών, και μηχανολόγων μηχανικών. Επίσης παραμένει στις θέσεις 150-200 στο αντικείμενο των χημικών μηχανικών. Βελτίωσε την κατάταξή του από τις θέσεις 251-300 στις θέσεις 201-250 στο αντικείμενο της φυσικής και αστρονομίας. Έπεσε στις θέσεις 251-300 από τις θέσεις 201-250 στα μαθηματικά και δεν εμφανίζεται πλέον στον κατάλογο για τη στατιστική. Τέλος, για πρώτη φορά το ΕΜΠ μπαίνει στον κατάλογο στα αντικείμενα της Αρχιτεκτονικής (θέσεις 101-150), της επιστήμης των υλικών (θέσεις 201-250) και των επιστημών της φύσης (θέση 240).

Δημήτρης Κουτσογιάννης

πριν από 2 μήνες, 2 βδομάδες.


Εκδρομή των τεταρτοετών φοιτητών στη Γέφυρα Εκκάρας

Στις 18/2/2017 πραγματοποιήθηκε η εκπαιδευτική επίσκεψη των τεταρτοετών φοιτητών της Σχολής Πολιτικών Μηχανικών στη Σιδηροδρομική Γέφυρα 26 στην Εκκάρα Δομοκού με συνοδεία των καθηγητών Γιώργου Γκαζέτα και Βαγγέλη Σαπουντζάκη.

Η γέφυρα της Εκκάρας αποτελείται από τρία ισοστατικά τόξα παραβολοειδούς μορφής ύψους 28,5 m από χάλυβα, από τα οποία αναρτάται το σύμμικτο κατάστρωμα πλάτους 18m μέσω καλωδίων. Τα ακραία τόξα είναι μήκους 127 m έκαστο και το μεσαίο 150 m. Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της γέφυρας πέρα από τις σημαντικές διαστάσεις της και την πολυπλοκότητα της κατασκευής της είναι η θεμελίωσή της, καθώς η οριζοντιογραφική χάραξη της συναντά δύο ρήγματα που σχετίζονται με το ρήγμα των Σοφάδων και επομένως θα πρέπει να είναι σε θέση να παραλάβει τεκτονική μετακίνηση 30 cm στο βραχώδες υπόβαθρο. Βάσει αυτών των δεδομένων επιλέχθηκε τα δύο μεσόβαθρά της, ύψους 44 και 47 m, να θεμελιωθούν μέσω φρεάτων διαστάσεων 10 x 24 x 18 m. Η μελέτη της θεμελίωσης σε συνδυασμό με τις μικρές ανοχές σε μετακινήσεις που απαιτεί μια σιδηροδρομική γέφυρα επηρέασαν σημαντικά τη διαστασιολόγηση της ανωδομής καθώς και τα μέτρα αντισεισμικής προστασίας που λήφθηκαν όπως ανοχές των αρμών, σεισμική μόνωση και συσκευές απόσβεσης.

Συνημμένο αρχείο

πριν από 2 μήνες, 3 βδομάδες.


Έκθεση εξωτερικής αξιολόγησης του ΕΜΠ από την ΑΔΙΠ

Βλ. συνημμένο και σχετικό σύνδεσμο.

Συνημμένο αρχείο

 • Επίσημη ιστοσελίδα δημοσίευσης : Οι μαθητές που ενδιαφέρονται να επιλέξουν Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα να σπουδάσουν μπορούν, επισκεπτόμενοι τον σύνδεσμο αυτό, να συγκρίνουν τις αξιολογήσεις όλων των Ιδρυμάτων (φυσικά θα επιλέξουν το ΤΕΙ Αθήνας ή το ΤΕΙ Θεσσαλίας που έχουν σαφώς καλύτερες αξιολογήσεις από το ΕΜΠ).
 • Αξιολόγηση του QS για το 2017 : Όσοι δεν εμπιστεύονται την ΑΔΙΠ και τις ελληνικές πρωτοτυπίες σε θέματα αξιοκρατίας, μπορούν να δουν τα αποτελέσματα διεθνούς αξιολόγησης και κατάταξης των ΑΕΙ, βάσει αντικειμενικών και μετρήσιμων δεικτών, ανά αντικείμενο και περιοχή, από τον διεθνή Οργανισμό QS για το 2017.

πριν από 4 μήνες.


Ώρες υποδοχής φοιτητών από τους διδάσκοντες

Στον παρακάτω σύνδεσμο έχουν αναρτηθεί οι ώρες κατά τις οποίες οι διδάσκοντες είναι διαθέσιμοι για συνεργασία με τους φοιτητές (κατ' ελάχιστο 2 ανά εβδομάδα). Η πληροφόρηση αυτή διευκολύνει τη λειτουργία του θεσμού του ακαδημαϊκού συμβούλου, χωρίς να εξαντλείται σε αυτή.

Παρακαλούνται οι διδάσκοντες που επιθυμούν να τροποποιήσουν τις ώρες διαθεσιμότητάς τους να επικοινωνήσουν με τη Γραμματεία της Σχολής (υπεύθυνη κα Κατερίνα Κακουράτου, katerina@civil.ntua.gr, τηλ. 3454).

πριν από 6 μήνες.