Σχετικά Νέα


130 χρόνια της Σχολής Πολιτικών Μηχανικών - Εκδήλωση στο αμφιθέατρο

Προσκαλούνται οι φοιτητές, οι διδάσκοντες και όλο το προσωπικό (σημερινό και παλιότερο) της Σχολής (και των άλλων Σχολών του ΕΜΠ) για την τελευταία εκδήλωση εορτασμού των 130 χρόνων της, στο Αμφιθέατρο της Σχολής την Τρίτη 19 Δεκεμβρίου 2017.

Πρόγραμμα εορτασμού

- Είσοδος Πτέρυγας Παύλου Σαντορίνη

14:00 Αποκαλυπτήρια πλακέτας αφιερωμένης στον αείμνηστο Καθηγητή Παύλο Σαντορίνη

- Αμφιθέατρο Σχολής

14:30 Προβολή βίντεο: "130 Χρόνια Σχολή Πολιτικών Μηχανικών ΕΜΠ, Μητέρα–Τροφός της Ελληνικής Τεχνολογίας"

15:00 Ομιλίες μηχανικών για την ιστορία των μεγάλων υποδομών της χώρας

 • Σταμάτης Σταθόπουλος: “Ιστορική αναδρομή στην ανάπτυξη των υποδομών της Ελλάδας, 1887-2017 - Γέφυρες"

 • Κωνσταντίνος Μέμος: “Λιμενική Υποδομή της Νεότερης Ελλάδας και η Σχολή Πολιτικών Μηχανικών του ΕΜΠ”

 • Κωνσταντίνος Λυμπέρης: “Η Συνάντηση του Σιδηροδρόμου με την Επιστήμη του Πολιτικού Μηχανικού”

 • Σπύρος Καβουνίδης: “Η Συμβολή των Πολιτικών Μηχανικών - Γεωτεχνικών στις Υποδομές της Ελλάδας”

16:00 Ομιλίες πρόσφατων αποφοίτων

 • Δημήτρης Κάρρας: "Η κληρονομιά των αποφοίτων της Σχολής Πολιτικών Μηχανικών και η συνεισφορά τους στη βελτίωση του Ιδρύματος"

 • Κωνσταντίνος Καλαμαράς: "Υλοποιώντας ιδέες οικοδομείς ένα καλύτερο μέλλον"

 • Άκης Ζαρκαδούλας: "Απόφοιτοι Πολιτικοί Μηχανικοί ΕΜΠ - Προοπτικές στην Ελλάδα και το εξωτερικό"

 • Ηλίας Δεληγιάννης: "ΕΜΠειρίες: Τεχνολογία στη Σχολή Πολιτικών Μηχανικών και επιστήμη στην Ecole Polytechnique (Paris)"

 • Παναγιώτα Συρίμη: "Περί διδακτορικών σπουδών στη Σχολή Πολιτικών Μηχανικών ΕΜΠ"

 • Ελένη Ζαχαροπούλου: "Αναδρομή στις προπτυχιακές και μεταπτυχιακές σπουδές στη Σχολή Πολιτικών Μηχανικών ΕΜΠ"

- Είσοδος Κτηρίου Νίκου Κιτσίκη

17:00 Αποκαλυπτήρια πλακέτας αφιερωμένης στον αείμνηστο Καθηγητή Νίκο Κιτσίκη

17:15 Οινοποσία

πριν από 1 βδομάδα, 1 μέρα.


Πρόγραμμα μαθημάτων 2017-18, χειμερινών & εαρινών εξαμήνων

πριν από 1 μήνας, 2 βδομάδες.


Πρόγραμμα κατατακτηρίων εξετάσεων

Συνημμένο αρχείο

πριν από 1 βδομάδα, 3 μέρες.


Εργασίες ολοκλήρωσης του νέου Προγράμματος Σπουδών

Για την ολοκλήρωση του Νέου Προγράμματος Σπουδών (ΝΠΣ) απομένει η Έκδοση του Οδηγού Σπουδών στα Ελληνικά και τα Αγγλικά.

Στον πρώτο σύνδεσμο που παρατίθεται στο τέλος φαίνεται το ΝΠΣ σε νέα πινακοποιημένη μορφή. Περιλαμβάνονται και οι αγγλικοί τίτλοι των μαθημάτων καθώς και στατιστικά στοιχεία στο φύλλο "Στατιστικά".

Οι ταυτότητες των μαθημάτων στα ελληνικά έχουν περαστεί στον ιστότοπο της Σχολής και είναι προσπελάσιμες από το μενού Μαθήματα στο πάνω μέρος της κεντρικής ιστοσελίδας. Τυχόν λάθη που εντοπίζονται μπορούν να αναφέρονται στη Γραμματεία ή στον Κοσμήτορα.

Παρακαλούνται οι διδάσκοντες των μαθημάτων να αποστείλουν στον υπεύθυνο υπεύθυνο πληροφορικής (mkout@central.ntua.gr ) την πλήρη μετάφραση της ταυτότητας του μαθήματός τους στα αγγλικά, μέχρι τις 15-12-2017.

ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΕΙΣ: Η Σχολή ευχαριστεί τους φοιτητές του 9ου εξαμήνου Αντώνη Ζούκο και Γιώργο Μαρκόπουλο που επιμελήθηκαν την μεταφορά και οργάνωση των ταυτοτήτων των μαθημάτων στον ιστότοπο της Σχολής.

πριν από 2 βδομάδες, 6 μέρες.


Εγγραφές χειμερινού εξαμήνου ακαδημαϊκού έτους 2017-18

Η εγγραφή-δήλωση μαθημάτων του τρέχοντος εξαμήνου γίνεται κατά την περίοδο 13.11.2017-1.12.2017.

Παρακαλούμε συμβουλευτείτε τη λεπτομερή ανακοίνωση των εγγραφών και τις αναλυτικές οδηγίες πλοήγησης στο εγγραφολόγιο (στις οθόνες αγνοήστε τα αναγραφόμενα μαθήματα που αντιστοιχούν σε παλιότερο χειμερινό εξάμηνο).

Αν αντιμετωπίσετε οποιοδήποτε πρόβλημα, καταγράψτε το με Print Screen και στείλτε το αμέσως με e-mail στη Γραμματεία της Σχολής (admin@civil.ntua.gr) με κοινοποίηση στην Επιτροπή Σπουδαστικών Θεμάτων (est@civil.ntua.gr).

πριν από 3 βδομάδες, 5 μέρες.


Σχέδιο Προγράμματος Εξετάσεων 2017-18

πριν από 3 βδομάδες, 5 μέρες.


Έναρξη διανομής συγγραμμάτων χειμερινού εξαμήνου 2017-18

Σύμφωνα με το έγγραφο:

Dianomi_Xeimerinou_2017-18.pdf του Υπουργείου Παιδείας, η διανομή συγγραμμάτων για το χειμερινό εξάμηνο θα ξεκινήσει την Τρίτη 31 Οκτωβρίου 2017 και θα ολοκληρωθεί την Παρασκευή 12 Ιανουαρίου 2018.

πριν από 3 βδομάδες, 5 μέρες.


Εδώ Πολυτεχνείο… — 44 χρόνια μετά: Ομιλία του Κοσμήτορα εκ μέρους της Συγκλήτου

Συνημμένο αρχείο

πριν από 4 βδομάδες, 1 μέρα.


Απονομή Διπλωμάτων αποφοίτων Ιουνίου - Οκτωβρίου 2017

Ανακοινώνεται στους αποφοίτους της Σχολής Πολιτικών Μηχανικών περιόδων Ιουνίου - Οκτωβρίου 2017 ότι η απονομή των διπλωμάτων θα πραγματοποιηθεί Πέμπτη 21 και Παρασκευή 22 Δεκεμβρίου 2017 και ώρα 15:45 στο κτίριο Διοίκησης της Πολυτεχνειούπολης Ζωγράφου.

Με νεότερη ανακοίνωση, θα ενημερωθείτε για το πρόγραμμα των εκδηλώσεων.

πριν από 1 μήνας.


Τροποποιήσεις επί των μεταβατικών διατάξεων του νέου προγράμματος σπουδών

Η ΓΣ της Σχολής (συν. 7/11/2017) αναγνωρίζοντας ότι η καθυστέρηση στις εγγραφές επιβαρύνει τους φοιτητές που οφείλουν μαθήματα, λαμβάνοντας υπόψη τα φοιτητικά αιτήματα που υποβλήθηκαν και προσπαθώντας να αμβλύνει τις επιβαρύνσεις, προσαρμόζει τις μεταβατικές διατάξεις & διευκρινίσεις ως ακολούθως:

 • Στη Μεταβατική Διάταξη αρ. 6: αφαιρείται η λέξη "αντίστοιχο" και αναπροσαρμόζεται η διατύπωση σε: "Φοιτητές που έχουν περάσει καταργούμενα μαθήματα επιλογής μπορούν με τεκμηριωμένη αίτησή τους να απαλλαγούν από άλλο μάθημα επιλογής του νέου προγράμματος"

 • Στη Μεταβατική Διάταξη αρ. 10, για τα μαθήματα που συγχωνεύτηκαν, η μεταβατική περίοδος επεκτείνεται σε 2 χρόνια.

 • Η Διευκρίνιση αρ . 9 σχετικά με τη μεταβατική διδασκαλία του μαθήματος "Εδαφομηχανική Ι" αναπροσαρμόζεται ως εξής: "Το δηλώνουν οι πρωτοεγγεγραμμένοι στο 5ο εξάμηνο. Οι οφείλοντες φοιτητές μπορούν να το δηλώσουν είτε μόνο στο χειμερινό είτε μόνο στο εαρινό εξάμηνο".

 • Τις 2 πρώτες εβδομάδες των εγγραφών η Γραμματεία θα δέχεται τεκμηριωμένες αιτήσεις φοιτητών για τυχόν διαφοροποίηση των υποχρεώσεών τους στο φοιτητολόγιο. Για τις αιτήσεις αυτές (καθώς και για δήλωση επιπλέον μαθημάτων) αναστέλλεται η υποχρέωση υπογραφής του ακαδημαϊκού συμβούλου.

πριν από 1 μήνας, 1 βδομάδα.


Εγγραφές Αθλητών 2017-18

Συνημμένο αρχείο

πριν από 1 μήνας, 1 βδομάδα.


Θεσμοθέτηση του Διπλώματος του Πολιτικού Μηχανικού του ΕΜΠ ως μεταπτυχιακού (Εισήγηση)

Το συνημμένο αποτελεί Εισήγηση της Κοσμητείας (1/11/2017) για έγκριση από τη ΓΣ της Σχολής (7/11/2017).

Παρακαλείσθε να απευθύνετε τα σχόλια, τις παρατηρήσεις και τυχόν προτάσεις σας για αλλαγές στον κοσμήτορα.

Συνημμένο αρχείο

πριν από 1 μήνας, 2 βδομάδες.


Ομαλή κατανομή του φόρτου εργασίας των φοιτητών στα εξάμηνα

Προκειμένου να εξασφαλιστεί ο σωστός προγραμματισμός της εκτέλεσης του προγράμματος σπουδών και η ομαλή κατανομή του φόρτου εργασίας των φοιτητών ανά εξάμηνο, τόσο ανά μάθημα του εξαμήνου, όσο και χρονικά, μετά από εισήγηση της Επιτροπής Προπτυχιακών Σπουδών (ΕΠΣ), προωθούνται (σε δοκιμαστική φάση) τα ακόλουθα μέτρα.

 1. Για κάθε εξάμηνο έχει οριστεί ένα υπεύθυνο μέλος της ΕΠΣ, με το οποίο οι διδάσκοντες και οι φοιτητές θα επικοινωνούν για τον προγραμματισμό και τον συντονισμό των εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων.

 2. Επίσης προσκαλούνται οι φοιτητές να ορίσουν έναν (τουλάχιστον) υπεύθυνο φοιτητή ανά εξάμηνο (ή να δηλώσουν συμμετοχή σε εθελοντική βάση) για τη συνεργασία με το μέλος της ΕΠΣ για τον προγραμματισμό και τον συντονισμό των δραστηριοτήτων του εξαμήνου τους.

 3. Οι αρμόδιοι καθηγητές και φοιτητές αναφέρονται στο σχετικό λογιστικό φύλλο Στο ίδιο φύλλο θα καταγράφονται από τους συντονιστές των μαθημάτων οι εκπαιδευτικές δραστηριότητες (όπως ενδιάμεσες εξετάσεις, ασκήσεις και θέματα που παραδίνονται από τους φοιτητές). Οι διδάσκοντες φροντίζουν να ο είναι εύλογος ο φόρτος των φοιτητών και ισορροπημένος για όλα τα μαθήματα. Ο στόχος είναι, μέσω του λογιστικού φύλλου να υπάρξει αυτορρύθμιση και, σε τυχόν προβλήματα, παρέμβαση της ΕΠΣ για τη λύση τους.

Σχετικά υπενθυμίζονται οι ακόλουθες διατάξεις του Εσωτερικού Κανονισμού του ΕΜΠ.

2.9 Ενίσχυση των ενδιάμεσων εκπαιδευτικών δοκιμασιών

α) Ενσωμάτωση, στις επιμέρους εκπαιδευτικές διαδικασίες κάθε μαθήματος, ατομικών για κάθε φοιτητή εργασιών, με έλεγχο και βαθμολόγηση από τον διδάσκοντα, ή και ενδιάμεσων εξεταστικών δοκιμασιών.

β) Η βαθμολογική βαρύτητα των ως άνω κατ’ ελάχιστο θα αντιστοιχεί στο 30% του τελικού βαθμού του μαθήματος και ο φοιτητής τις επιλέγει ως σύνολο.

γ) Οι φοιτητές, λαμβανομένου υπόψη και του παρακάτω εδαφίου ε, εφόσον το δηλώσουν έγκαιρα στο συντονιστή του μαθήματος δύνανται να προσέλθουν στην τελική εξέταση του μαθήματος, χωρίς να ληφθεί υπόψη η ενδιάμεση εξεταστική δοκιμασία.

δ) Στο μέτρο της συμμετοχής τους στην ενδιάμεση εκπαιδευτική διαδικασία, οι φοιτητές μπορούν να διατηρήσουν το αποκτηθέν ποσοστό επί του τελικού βαθμού και για το αμέσως επόμενο ακαδημαϊκό έτος.

ε) Η εξειδίκευση και οι ιδιαιτερότητες ανά μάθημα, με ενδεχόμενες διαφοροποιήσεις αλλά στο πνεύμα των παραπάνω και της σχετικής νομοθεσίας, ρυθμίζονται με αποφάσεις της Γ.Σ. του Τμήματος που δημοσιεύονται στον αντίστοιχο Οδηγό Σπουδών του Τμήματος

3.5.γ.1 Η πολιτική του Ε.Μ.Π. στο εξεταστικό σκέλος της εκπαιδευτικής διαδικασίας συνίσταται στην συνεχή παρακολούθηση, ενίσχυση και αξιολόγηση της προόδου του φοιτητή, με την ενεργοποίησή του καθ’ όλη τη διάρκεια των μαθημάτων, συνοψίζεται δε στην παράγραφο 2.9 του παρόντος άρθρου (ενίσχυση των ενδιάμεσων εκπαιδευτικών δοκιμασιών).

Δ. Κουτσογιάννης

Κοσμήτορας

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 2017-10-30: Κατόπιν διαμαρτυρίας του ΔΣ του Φοιτητικού Συλλόγου διαγράφηκε στην ανακοίνωση η φράση που αφορά εθελοντική συμμετοχή φοιτητών.

πριν από 1 μήνας, 3 βδομάδες.


Υλικό από τον εορτασμό των 130 χρόνων της Σχολής Πολιτικών Μηχανικών

Ολόκληρη η εκδήλωση βιντεοσκοπημένη (Υπηρεσία BLOD)

Βίντεο εκδήλωσης

Σειρά φωτογραφιών της εκδήλωσης

Πλήρης σειρά φωτογραφιών

Συνημμένα αρχεία

πριν από 5 μήνες, 2 βδομάδες.


Έβδομη παγκοσμίως η Σχολή Πολιτικών Μηχανικών στην κατάταξη Shanghai Ranking του 2017

Το ΕΜΠ κατατάσσεται 7ο παγκοσμίως στο αντικείμενο του Πολιτικού Μηχανικού σύμφωνα με την έκθεση του Shanghai Ranking 2017.

Εξαιρετική είναι η κατάταξή του και σε άλλα αντικείμενα που θεραπεύονται από τη Σχολή Πολιτικών Μηχανικών:

 • Επιστήμη και Τεχνολογία Μεταφορών: Νο 39

 • Θαλάσσια Τεχνολογία: Νο 46

 • Υδατικοί Πόροι: Θέσεις 101-150

Εξάλλου, στο αντικείμενο του Πολιτικού Μηχανικού, και άλλες τρεις πολυτεχνικές σχολές της χώρας εμφανίζονται στην κατάταξη:

 • Πάτρα: Θέσεις 76-100

 • Θεσσαλονίκη: Θέσεις 101-150

 • Θράκη: Θέσεις 201-300

πριν από 5 μήνες, 2 βδομάδες.


ΕΜΠ, το μόνο ελληνικό πανεπιστήμιο στα 500 κορυφαία παγκοσμίως σύμφωνα με το QS Rankings 2018

Η εικόνα από την ιστοσελίδα του QS για το ΕΜΠ δείχνει (α) τη μικρή υποχώρηση στην κατάταξη του ΕΜΠ (από τη θέση 395 το 2017 στην 400-410 το 2018), (β) τη μεγάλη συμβολή της αναγνώρισης της έρευνας του ΕΜΠ (Citations per faculty) καθώς και της φήμης των αποφοίτων του (Employer reputation) στην καλή κατάταξη, (γ) την πολύ καλή κατάταξη του ΕΜΠ ως προς την απασχολησιμότητα των αποφοίτων του (Graduate employability ranking) και (δ) την αποφασιστική συμβολή της Σχολής Πολιτικών Μηχανικών στην συνολική κατάταξη του ΕΜΠ.

πριν από 6 μήνες, 1 βδομάδα.


Στιγμιότυπα από την εκδρομή του τρίτου έτους στην Ψυττάλεια

Στιγμιότυπα από την εκδρομή του τρίτου έτους (καθώς και μεταπτυχιακών φοιτητών) στο Κέντρο Επεξεργασίας της Ψυττάλειας (Σάββατο 20 Μαΐου 2017).

Συνημμένα αρχεία

πριν από 6 μήνες, 3 βδομάδες.


Συμμετοχή φοιτητών της Σχολής στο συνέδριο της EGU 2017

Την εβδομάδα 23-28 Απριλίου 2017 διεξήχθη το συνέδριο της European Geosciences Union (EGU 2017) με 14 500 συνέδρους και 17 500 παρουσιάσεις. Ομάδες φοιτητών, προπτυχιακών και μεταπτυχιακών, και διδασκόντων της Σχολής Πολιτικών Μηχανικών ΕΜΠ (συνολικά 30 επιστημόνων) παρουσίασαν 20 εργασίες (προφορικά ή σε πόστερ), οι περισσότερες από τις οποίες εστίαζαν στην ανανεώσιμη ενέργεια. Οι φοιτητές έκαναν ιδιαίτερη αίσθηση στο διεθνές κοινό του συνεδρίου, δείχνοντας το υψηλό επίπεδο των σπουδών, της έρευνας και της συνεργασίας φοιτητών-διδασκόντων στη Σχολή μας. Παράλληλα, ανταμείφθηκαν και οι ίδιοι με τη συμμετοχή τους στο διεθνές επιστημονικό γίγνεσθαι, τη γνωριμία με τους παγκόσμιους πρωταγωνιστές της έρευνας, αλλά και με την αναγνώριση της δουλειάς τους.

Η Σχολή συγχαίρει τους φοιτητές της για τη δουλειά και τις επιτυχημένες παρουσιάσεις τους, που διαφημίζουν και την ίδια, και εύχεται καλή συνέχεια στις προσπάθειές τους. Παράλληλα, εκφράζει τη λύπη της που δεν μπόρεσε να τους στηρίξει οικονομικά, πράγμα που θα ήταν αδιανόητο για τις περισσότερες από τις 100 χώρες που συμμετείχαν.

Δημήτρης Κουτσογιάννης

Συνημμένα αρχεία

πριν από 7 μήνες, 3 βδομάδες.


Νέο Πρόγραμμα Σπουδών 2017-18

Συνημμένο αρχείο

 • Νέο Πρόγραμμα Σπουδών : Τελική έκδοση μετά την απόφαση της Κοσμητείας στις 11/4/2017 (Στο κάτω μέρος του φύλλου "Αναλυτικό" έχουν συμπεριληφθεί και τα μαθήματα που το μεταβατικό έτος 2017-18 θα διδαχθούν σε άλλο εξάμηνο από το κανονικό, ενώ άλλες μεταβατικές διατάξεις έχουν σημειωθεί με μοβ γράμματα στο ίδιο φύλλο).

πριν από 8 μήνες, 1 βδομάδα.


Κατάταξη των Πανεπιστημίων ανά αντικείμενο και περιοχή από τον Οργανισμό QS για το 2017

Σήμερα (8/3/2017) εκδόθηκε η έκθεση του Οργανισμού QS με την κατάταξη για το 2016 των Πανεπιστημίων όλου του κόσμου ανά αντικείμενο (QS World University Rankings by Subject 2017). Η έκθεση, η οποία μπορεί να ανακτηθεί από το σύνδεσμο που δίνεται παρακάτω, ταξινομεί τις Σχολές σε 46 αντικείμενα και σε 5 ευρύτερες περιοχές αντικειμένων, και αναφέρει την κατάταξη των 50 πρώτων ανά αντικείμενο, με το ίδρυμα και τη χώρα στην οποία ανήκει —πιο συγκεκριμένα τη σημαία της χώρας.

Η ελληνική σημαία εμφανίζεται μια φορά μόνο που αντιστοιχεί στη Σχολή Πολιτικών Μηχανικών του ΕΜΠ.

Ωστόσο, η κατάταξη της Σχολής έπεσε από τη θέση 33 το 2016 (29 το 2015) στη θέση 42 το 2017. Αντίστοιχα, ως προς την κατάταξη μεταξύ των ευρωπαϊκών Σχολών, η Σχολή έπεσε από τη θέση 8 στη θέση 12. Είναι πάντως αξιοσημείωτο ότι η Σχολή βελτίωσε τις επιδόσεις σε σχέση με το 2016 σε όλα τα επιμέρους κριτήρια της κατάταξης, εκτός από αυτό της φήμης των αποφοίτων της, στο οποίο υπήρξε πτώση (από το 80 στο 74.9). Η βαθμολογία της στο σύνολο των κριτηρίων αυξήθηκε (από 77.6 το 2016 σε 78.7 το 2017), γεγονός που σημαίνει ότι η πτώση της στην κατάταξη οφείλεται σε αναλογικά μεγαλύτερες αυξήσεις βαθμολογίας ομόλογων σχολών άλλων χωρών. Την καλύτερη επίδοσή της, η Σχολή την έχει στο κριτήριο των αναφορών στο ερευνητικό έργο της (citations per paper, βαθμολογία 91.1), στο οποίο κατατάσσεται 19η παγκοσμίως. Σε αυτό το συγκεκριμένο κριτήριο ξεπερνά πολλές ανταγωνιστικές σχολές που έχουν καλύτερη συνολική κατάταξη (π.χ. MIT, Politecnico di Milano, ETH).

Συνολικά, το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο συνολικά εξακολουθεί να είναι πρώτο στην Ελλάδα στην κατηγορία Engineering and Technology, έχοντας όμως πέσει στη θέση 113 το 2017, από τη θέση 76 το 2014-15.

Από τις άλλες Σχολές του, το ΕΜΠ παραμένει στις θέσεις 101-150 στα αντικείμενα της επιστήμης υπολογιστών και συστημάτων πληροφορικής, ηλεκτρολόγων και ηλεκτρονικών μηχανικών, και μηχανολόγων μηχανικών. Επίσης παραμένει στις θέσεις 150-200 στο αντικείμενο των χημικών μηχανικών. Βελτίωσε την κατάταξή του από τις θέσεις 251-300 στις θέσεις 201-250 στο αντικείμενο της φυσικής και αστρονομίας. Έπεσε στις θέσεις 251-300 από τις θέσεις 201-250 στα μαθηματικά και δεν εμφανίζεται πλέον στον κατάλογο για τη στατιστική. Τέλος, για πρώτη φορά το ΕΜΠ μπαίνει στον κατάλογο στα αντικείμενα της Αρχιτεκτονικής (θέσεις 101-150), της επιστήμης των υλικών (θέσεις 201-250) και των επιστημών της φύσης (θέση 240).

Δημήτρης Κουτσογιάννης

πριν από 9 μήνες, 1 βδομάδα.